Waldorf salade met gerookte kip

Een Waldorf salade is een echte klassieker. De salade werd voor het eerst bereid en geserveerd in het prestigieuze Waldorf Hotel in New York. Daar heeft het dus zijn naam aan te danken. Er zijn veel variaties op deze salade, ik heb nu een Waldorf salade met gerookte kip gemaakt.
Serveer de salade als lunch, voorgerecht of als maaltijdsalade. Rooster er dan wat lekker brood bij.

 

De salade is heerlijk met de gerookte kip, maar je kunt ook een gekookte kipfilet of een geroosterde kip hiervoor gebruiken. Ook lekker lijkt met mij met gerookte vis zoals zalm of forel. Door er vlees of vis aan toe te voegen heb je een complete maaltijd.

 

Selderij

 

Je hebt een knolselderij en selderijstengels. Wat wordt er nu gebruikt in een klassieke Waldorf salade? Ik heb ze alle twee gebruikt in de salade. Ten eerst omdat ik dat lekker vind en ten tweede omdat mij bijstaat dat dit in het originele recept ook zo is (maar ik kan het mis hebben hoor).
De knolselderijblokjes moet je wel even van te voren koken, zodat ze wat zachter zijn.
Ik schil de selderijstengels altijd, omdat ik niet van die ‘draden’ in de salade wil hebben. Als je de middelste stengels neemt heb je daar minder last van.

 

Mayonaise*

 

Zo’n salade valt of staat natuurlijk met een goede dressing. Gebruik hiervoor wel een lekkere mayonaise zoals een die van D&L, Hellmann’s (mijn favoriet), Jean Bâton of Heinz seriously good mayonaise.
Of maak de mayonaise zelf, helemaal niet moeilijk om te doen en nog lekkerder. Het recept voor zelfgemaakte mayonaise kan je hier vinden.

 

Klassieke salades

 

En ik heb nog meer van die lekkere klassieke salades voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Franse klassieker Salade Niçoise, Haring rode bietsalade met appel en dille of deze Amerikaanse Caesar salade?

 

 

Recept Waldorf salade met gerookte kip:

Waldorf salade met gerookte kip, Een klassieke salade die ontstaan is in het beroemde Waldorf hotel. Ik heb er ook nog gerookte kip aan toegevoegd, heerlijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hapjes, Kerst, Lunch, Salades, Voorgerechten
Keuken Amerikaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1/2 knolselderij
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 gerookte kipfilet
  • 2 rode appels
  • 150 gr pitloze rode druiven
  • 75 gr walnoten
  • 1 zakje sla
  • 3 el mayonaise*
  • 2 el sour cream
  • ½ citroen, rasp en sap
  • 1 el Dijon mosterd
  • peper en zout, naar smaak

Instructies
 

  • Snijd de knolselderij in plakken van een centimeter dik. Schil de plakken en snijd ze dan in blokjes van ongeveer 1 centimeter.
  • Kook de blokjes ongeveer 3 minuten in kokend water met een beetje zout.
  • Giet ze af en spoel ze af met koud water. Dep ze daarna droog.
  • Spoel de selderijstengels schoon, dep ze droog en schil ze eventueel. Snijd de stengels in blokjes ongeveer zo groot als de knolselderij. Snijd de kipfilet in blokjes.
  • Spoel de appels schoon en snijd deze ook in blokjes van ongeveer 1 centimeter.
  • Snijd de grote druiven doormidden, laat de kleintje heel.
  • Maak de dressing door alle ingrediënten hiervoor met elkaar te mengen. Breng de dressing op smaak met peper en zout.
  • Meng nu alle ingrediënten en de dressing met elkaar in een grote kom.
  • Verdeel de sla op een diepe schaal en lepel hierin de salade.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating