Een lichte en pittige venkel appelsalade met dungesneden venkel, appels en selderij, gegarneerd met een lekkere yoghurtsaus.
Deze venkel appelsalade is alles wat je maar kunt wensen in een verfrissende salade. Venkel wordt niet vaak gegeten in ons land en dat is jammer. Het is het hele jaar door te vinden in supermarkten en groenteboeren. Je schaaft het gewoon dun op een mandoline en het heeft een lichtzoete anijssmaak die behoorlijk verfrissend is. Het is een lekkere frisse salade bij vis, vlees, kip of bij de barbecue.
Ingrediënten
Bij recepten die zo weinig ingrediënten nodig hebben, maken de ingrediënten die gebruikt worden zo’n groot verschil. Voor deze venkel appelsalade maakt de dressing het grootste verschil. Omdat de dressing op deze salade eigenlijk maar uit een paar ingrediënten bestaat, geldt: hoe verser de ingrediënten, hoe beter de smaak.
Maken
Deze venkel appelsalade is heel eenvoudig te maken, maar hier zijn een paar tips om hem zo lekker mogelijk te maken.
Gebruik een mandoline. De venkelknol, appels en selderij worden allemaal heel dun gesneden, waardoor deze salade een geweldige textuur krijgt met een variatie aan smaken in elke hap. Door een mandoline te gebruiken, wordt alles gelijkmatig en consistent gesneden. We willen flinterdunne stukjes appel en venkel voor deze salade.
Hierdoor blijven de groenten knapperig, maar hebben ze nog wel wat meegeven, waardoor ze makkelijker te eten zijn.
De dressing is simpel: Griekse yoghurt, groene peper voor wat pit, peterselie, citroensap met een beetje zout en peper.
Bewaren
Deze salade kan niet goed bewaard blijven door de appel. Dus maak hem niet te lang van tevoren. Hoewel het citroensap ervoor zorgt dat de appel niet te snel bruin wordt, raad ik je aan om deze salade niet langer dan 30 minuten van tevoren te maken.
Deze salade is het lekkerst met heel koude ingrediënten. Zorg er dus voor dat je de venkel, appel en selderij een paar uur in de koelkast zet voordat je de salade gaat bereiden.
Voeg de dressing vlak voor het serveren toe, zodat de salade niet zompig wordt.
De salade zal heerlijk smaken bij:
Gegrilde regenboogforel met dille en citroenboter
Dorade met citroen, kappertjes en olijven
Geroosterde kip met zwarte knoflook
Gegrilde flat iron steak
Varkens Tomahawk geglaceerd met miso
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.