Goudbruine, in de pan gebakken tosti met kimchi staat vandaag op het menu! Gesmolten kaas met een pittige kimchi tussen twee dikke sneetjes zuurdesembrood.
Dit was zo’n heerlijke combinatie, dat ik er niet eerder aan gedacht heb om het te proberen! Ik ben een echte avonturiers en als het gaat om het vinden van nog meer lekkere tostirecepten gaat. Nou, lieve volgers… dit is een avontuur dat we altijd willen aangaan.
Dikke, knapperige, goudbruine, in de pan gegrilde zuurdesem boterhammen. De meest smeltende van alle smeltende kazen, twee soorten omdat dit zo lekker is. En een voortreffelijk zelfgemaakte pittige kimchi vulling.

 

Kimchi

 

Kimchi is het nationale gerecht van Korea. Het heeft een smaak die tegelijkertijd wordt beschreven als zuur, scherp, zout, pittig en zelfs umami. Het is daarom niet verrassend dat Kimchi in elke maaltijd in Korea voorkomt en vandaag de dag wordt het over de hele wereld gegeten.
Kimchi is een conserveringsmethode om verse groenten te bewaren. De centrale ingrediënten in kimchi zijn verse Chinese kool, radijs, Koreaanse chilipepers, gember, knoflook en zout, met een vissaus of equivalent zoals sojasaus, miso of zelfs water. Deze combinatie geeft kimchi zijn smaken, waarbij het fermentatieproces de onmiskenbare zuurheid toevoegt.

 

Het is in feite een gefermenteerd groentegerecht. De groenten worden gezouten en gepekeld en vervolgens gefermenteerd met een melkzuurbacteriëncultuur. Het fermentatieproces geeft kimchi zijn unieke smaak. Kimchi is ook een goede bron van vitaminen, mineralen en vezels.
Naast dat het vol zit met groenten, worden er veel gezondheidsvoordelen toegeschreven aan kimchi. De belangrijkste zijn de probiotica, of gezonde bacteriën, die groeien tijdens het natuurlijke fermentatieproces. Deze staan erom bekend dat ze de immuniteit versterken, het lichaam energie geven en de spijsvertering bevorderen, en ook helpen bij het verlagen van cholesterol en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Kimchi is ook rijk aan voedingsstoffen, bevat weinig calorieën, is glutenvrij en kan ook veganistisch worden gemaakt.

 

Ik had weer een hele groot kimchi gemaakt. Als het klaar is, verdeel ik het over kleinere potjes en geef er een paar weg. Maar er stonden nog een paar potjes in de koelkast. Hoog tijd om er iets mee te doen. En nu heb ik het dus verwerkt in deze verrukkelijke tosti met kimchi.

 

Probeer ook eens deze:

 

Krokante kipburger met kimchi
Pizza met kimchi en burrata
Gebakken rijst met kimchi
Kimchi stamppot met Bulgogi speklapjes

 

Kaas

 

Laten we het over de kaas in de tosti hebben. Gebruik een kaassoort wat goed smelt. Goudse kaas en Gruyère smelten heel goed en is voor mij gewoon een smaak wat ik lekker vind in een tosti. Cheddar, Fontina, Taleggio, Provolone, Emmentaler, Mozzarella en Reblochen zijn ook goede alternatieven. Gebruik wel een combinatie van twee soorten kaas.

 

Tips:

 

Ik heb de kimchi fijngehakt (persoonlijke voorkeur, je kunt het ook ongehakt laten).

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Tosti met kimchi: