Tarwesalade met asperges en ricotta

Deze tarwesalade met asperges en ricotta is een heerlijke vegetarische salade die je prima als avondmaaltijd kunt eten. Het bijzondere van deze salade is dat de ricotta die erbij geserveerd is, wordt opgeklopt. Hierdoor krijg je een hele luchtige ricotta wat erg goed samengaat met de andere ingrediënten in de salade. De ricotta, hazelnoten en tarwe zorgen ook voor genoeg eiwitten in dit gerecht. En gegrilde groene asperges zijn zo lekker erbij.

 

Eiwitten

 

Sinds mijn gastric sleeve operatie zijn eiwitten erg belangrijk geworden voor mij. In vlees zitten de meeste eiwitten, maar als je een dag geen dierlijke eiwitten naar binnen krijgt, dan moet je ervoor zorgen dat je ze via andere voeding wel naar binnen krijgt.
In mijn blog: Vegetarische eiwitbronnen lees je alles hierover. Zo bevat bijvoorbeeld de tarwe, ricotta en noten lekker veel eiwitten. Maar ook groenten zoals de asperges leveren ook eiwitten, niet zoveel als vlees natuurlijk maar toch.
Zo zie je maar dat zo’n salade je toch nog voldoende eiwitten geeft zonder dat je vlees hoeft te eten.

 

Tarwe

 

Ik wilde een salade met farro maken en dacht dat ik dit nog op voorraad had, maar dat was niet zo. Wel zag ik dat ik nog tarwe had liggen. Een heel goed alternatief voor de farro.
Tarwe is een gezond product (tenzij je er niet tegen kan natuurlijk). Het bevat veel vitaminen en mineralen. In de hele korrel zitten de voedingsstoffen. De korrels hebben als goede eigenschap dat het eten beter wordt verteerd en deze voedingsstoffen goed opgenomen worden.
Daarnaast geeft het eten van de tarwekorrels een vol gevoel, waardoor je minder snel weer honger hebt.
Je zult hele tarwekorrels waarschijnlijk niet in jouw supermarkt vinden, maar wel in de Turkse supermarkt of biologische winkels.

 

Tips:

 

De tarwe en de asperges kan je ruim van tevoren (zelfs tot twee dagen toe) bereiden. Bewaar het goed afgesloten in de koelkast.
Het recept van de rozemarijnzout* vind je hier.
Mocht je nog wat tarwe over hebben, probeer dan ook deze lekkere Salade met tarwe, bietjes en feta.

 

 

Recept Tarwesalade met asperges en ricotta:

Tarwesalade met asperges en ricotta is een heerlijke vegetarische salade die je prima als avondmaaltijd kunt eten. De groene asperges zijn gegrild.
Voorbereidingstijd 7 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 27 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Salades, Vegetarisch
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 100 gr tarwekorrels
  • 400 gr groene asperges
  • 1 el olijfolie
  • ½ tl rozemarijnzout*
  • 1 rode grapefruit
  • 30 gr hazelnoten, gehakt
  • 1 zakje veldsla
  • 200 gr ricotta
  • 2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • ½ tl rozemarijnzout
  • 3 el grapefruitsap
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl honing
  • peper en zout

Instructies
 

  • Kook de tarwekorrels volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af, spoel het af met koud water en laat uitlekken.
  • Breek de harde onderkanten van de asperges, spoel ze schoon en giet de olijfolie erover. Zet de grillpan op hoog vuur en grill hierop de asperges tot ze beetgaar zijn. Bestrooi ze met de rozemarijnzout. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. Snijd ze dan in stukken.
  • Rasp de helft van de grapefruit en doe dit in een jampotje.
  • Snijd met een scherp mes de bovenkant en de onderkant van grapefruit af. Zet de grapefruit op de snijplank en snijd van boven naar beneden in een ronde beweging de schil met het wit af.
  • Snijd dan de partjes uit de grapefruit en knijp het overgebleven stuk en de schillen uit boven het jampotje. Gebruik dit sap voor de dressing.
  • Doe de ricotta, olijfolie, knoflook en rozemarijnzout in een kom en mix dit met een handmixer op tot een luchtig geheel. Lepel dit op de borden.
  • Dressing: meng het opgevangen sap, olijfolie en honing in het jampotje van de grapefruitrasp en schud dit door elkaar. Breng de dressing op smaak met peper en zout.
  • Doe de tarwekorrels, aspergestukken, hazelnoten, grapefruit en sla in een kom en meng dit door elkaar. Lepel het op de ricotta en schenk de dressing erover. Serveer direct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating