Ik mocht een zak rode linzen en een pot tomatensaus ontvangen. Deze heb ik gecombineerd in deze lekkere stoofpot met rode linzen en zoete aardappel. Het is weer zo’n heerlijk eenpansgerecht, ideaal om te maken op een doordeweekse dag. Maar dit gerecht is natuurlijk ook heerlijk in het weekend.
Stoofgerechten
Het is herfst en echt koud en guur buiten. Tijd voor lekkere stoofgerechten. Stoofgerechten kan je van vlees maken en daar heb ik dan ook heel veel recepten van op de site staan. Maar je kunt ook vegetarische stoofgerechten maken zoals deze groente stoofpot met linzen en zoete aardappel. Omdat ik nog een grote zoete aardappel had liggen, heb ik deze in dit gerecht verwerkt. Die vult lekker en is ook nog eens super lekker en verantwoord.
En die linzen zijn ook super gezond voor ons, ze bevatten behalve veel vitamines en mineralen ook nog eens heel veel vezels en eiwitten.
Zoete aardappel
Een zoete aardappel is eigenlijk helemaal geen aardappel maar een bataat, dit is een soort knol. Het valt daarom onder de groenten en niet onder de aardappelen. Ik ben gek op de zoete smaak van deze bataat en gebruik het daarom regelmatig. Je kunt heel goed de ‘gewone’ aardappelen vervangen door de zoete aardappelen. Je vindt ze tegenwoordig het hele jaar door in alle supermarkten.
Je kunt zoete aardappelen in heel veel verschillende recepten gebruiken. Van hartig tot natuurlijk ook zoet. Je kunt ze koken, grillen, stampen, puree ervan maken, lekkere frietjes ervan maken, verwerken in een soep of smoothie of poffen in de oven om ze daarna te vullen. Zo heb ik ze bijvoorbeeld ook verwerkt in een stamppot boerenkool.
Zoek al deze recepten maar eens op.
Tips:
Ik heb 1 grote zoete aardappel* gebruikt in dit recept en deze woog 500 gram.
Omdat ik van Bettine geitenkaas pearls had gekregen, heb ik deze op het gerecht gedaan voor wat extra eiwitten. Je kunt ook een geitenkaas rol of feta verkruimelen erop. Of je raspt er oude kaas boven.
Recept Stoofpot met rode linzen en zoete aardappel:
Ingrediënten
- 250 gr rode linzen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 grote zoete aardappel*
- Olijfolie
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 200 ml tomatensaus
- 400 ml bouillon
- 250 gr kastanjechampignons
- 100 gr geitenkaasbolletjes
- 4 takken koriander
Instructies
- Spoel de linzen schoon onder de koude kraan. Snipper de ui, hak de knoflooktenen fijn, schil de zoete aardappel en snijd deze in kleine blokjes.
- Verhit in een grote (hapjes)pan met olie op het vuur en bak hierin de ui en knoflook samen met de komijnpoeder en gerookte paprikapoeder.
- Voeg de zoete aardappelblokjes toe en bak dit even mee. Doe dan de linzen, tomatensaus en bouillon erbij en breng aan de kook.
- Laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de zoete aardappelblokjes en linzen gaar zijn.
- Borstel ondertussen de paddenstoelen schoon, snijd ze in stukken en doe ze na 10 minuten in de pan bij de rest.
- Als de groenten gaar zijn en het vocht ingekookt is, haal de pan dan van het vuur.
- Serveer met de geitenkaasbolletjes en korianderblaadjes.