Als de raapstelen bij je groenteboer ziet liggen weet je dat het voorjaar is aangebroken. Raapstelen, ook wel kelen genoemd, is het jonge blad van de Chinese kool en de meiknol. Het hele plantje wordt met worteltjes geoogst of bij de grond afgesneden en in bosjes of los verkocht. De groente heeft een pittige smaak, is rijk aan mineralen en vitamines en levert meer ijzer voor je lichaam dan spinazie. Deze oer-Hollandse voorjaarsgroente mogen misschien herinneren aan grootmoeders tijd, maar is nu bezig met een glorieuze comeback.
Rauw doen de stelen en blaadjes het goed in een salade of een stamppot. De groente is vooral in de voorjaarsmaanden tot en met mei, goed verkrijgbaar. Ik zag ze liggen bij mijn groenteboer en ik had de truffelaardappelen al in mijn mandje liggen, zo is deze stamppot truffelaardappelen met raapstelen en venkel ter plekke bedacht.
Deze Pappardelle met raapstelen, groene asperges en dillepesto is een heerlijk pastagerecht met raapstelen erin verwerkt.