Alleen op zondag eten wij een toetje na het eten. Dit is dan onze sinner Sunday. Natuurlijk maak ik het nagerecht altijd zelf. Omdat we gek op chocolade zijn, heb ik deze keer een heel erg lekker en makkelijk te maken smeuïge chocoladecake uit de oven gemaakt.
Deze warme en smeuïge cake wil jij ook serveren na een etentje.
Chocolade
Zoals ik al schreef zijn wij gek op chocolade. En niet alleen om als reep zo op te peuzelen, maar ik maak er ook graag diverse heerlijke zoete gerechten van.
Chocolade fudge, chocolade banaanmuffins, truffels, chocolademousse, chocoladetaart, het staat allemaal op de site. Zoek maar eens op onder ingrediënt chocola en je zult ze allemaal vinden.
Chocolade en sinaasappel zijn een match made in heaven. Daarom heb ik sinaasappel gebruikt in deze cake. Je kunt natuurlijk ook een ander soort fruit nemen. Gebruik dan fruit in het seizoen. Zoals zomers aardbeien, frambozen of bramen en in het najaar of winter lekkere stoofpeertjes.
Ik geef jullie een basisrecept waar je zelf mee aan de slag kunt en verder kan gaan varieren.
Ik heb pure chocolade gebruikt om over de cake te doen, als je het iets zoeter wilt maken kan je natuurlijk ook melk of zelfs witte chocolade hiervoor gebruiken. Hak de reep dan in kleine stukjes. Of gebruik chocolade drops, dit zijn kleine chocoladedruppels.
Als je dit recept voor meer personen wilt maken, bijvoorbeeld voor acht personen, verdubbel dan de ingrediëntenlijst en gebruik dan een grotere ovenschaal.
De oventijd is dan ook iets langer, ik zou het dan in 30-35 minuten bakken in de oven.
Tips:
Ik heb een vierkante ovenschaal van 20 centimeter gebruikt voor dit recept.
Serveer de cake met een dot slagroom of een bolletje vanille-ijs.
Bak de cake niet te lang, het moet van binnen zacht en smeuïg zijn.
Recept Smeuïge chocoladecake uit de oven:
Ingrediënten
- 1 sinaasappel
- 50 gr pure chocolade
- 100 gr roomboter
- 125 gr rietsuiker
- 40 gr bloem
- 25 gr cacaopoeder
- 2 eieren (L)
- 15 gr amandelvlokken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚.
- Vet de ovenschaal in met boter of olie.
- Rasp de helft van de sinaasappel. Snijd dan met een scherp mes de bovenkant en de onderkant van sinaasappel af.
- Zet de sinaasappel op de snijplank en snijd van boven naar beneden in een ronde beweging de schil met het wit eraf. Snijd dan de partjes uit de sinaasappel en snijd die in kleine stukjes.
- Hak de chocolade in kleine blokjes.
- Doe de boter samen met de sinaasappelrasp in een pan en zet dit op laag vuur totdat de boter gesmolten is. Haal dan de pan van het vuur.
- Roer de suiker door de gesmolten boter. Meng dan de bloem en cacaopoeder door het botermengsel. En roer als laatste de eieren erdoor.
- Giet het beslag in de ovenschaal, verdeel de sinaasappelstukjes en chocoladeblokjes over het beslag.
- Zet de schaal in de oven en bak in ongeveer 20-25 minuten tot de bovenkant knapperig is en de cake van binnen net gaar is. Laat de cake niet te gaar worden!
- Haal de schaal uit de oven en bestrooi met geroosterde amandelvlokken.
- Serveer het warm.