Ik heb het ultieme verwentaartje voor jullie. Maak het bijvoorbeeld met Valentijnsdag om je geliefde ermee te verwennen of voor Moederdag. Ik heb het gemaakt voor mijn verjaardag, maar ja ik ben dan ook jarig op Valentijnsdag. Deze Ruby chocolade cheesecake is een no-bake cheesecake er komt dus geen oven aan te pas. En ziet het er niet prachtig mooi roze uit? Serveer het zo of ga helemaal los met de toppings.
Cheesecake
Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik niet zo van het bakken. Ik kan urenlang in de keuken staan om te koken, maar bakken vind ik dan weer te veel werk. Daarom is een no-bake cheesecake bereiden wel aan mij besteed. De bodem maak je van koekjes en daarna meng je de roomkaas met de gesmolten chocolade en slagroom. Simpeler kan het niet, maar je tovert wel een fantastische taart uit de keuken. Lekker romig, zacht en met de fruitige smaak van de ruby chocolade. Maar natuurlijk kan je het ook maken van bijvoorbeeld witte chocolade.
Ruby chocolade
Naast pure, melk en witte chocolade bestaat er ook nog een roze soort. Dit is de ruby chocolade. Deze chocolade wordt gemaakt van de rode cacaoboon welke die mooie roze kleur geeft. De chocolade smaakt een beetje naar rood fruit. Het is geen goedkope chocolade, ik koop ze meestal bij een groothandel. Maar online bakwinkels hebben ze ook in het assortiment.
De gesmolten chocolade ziet er een beetje taupe roze uit en ik moet eerlijk bekennen dat ik de kleur een beetje geholpen heb met een rode kleurstof. Deze kleurstof was wel heel krachtig, een druppeltje en het mengsel was knalroze. Maar ja, het ziet er wel prachtig uit.
Je zou ook witte chocolade kunnen gebruiken met de rode kleurstof, maar dan mis je wel de fruitige smaak van de ruby chocolade.
Au-bain-marie*
De chocolade smelt je au-bain-marie. Dit is een veilige manier om chocolade te laten smelten. Je doet de chocolade in een glazen kom en zet dit op een pannetje waarin een klein beetje kokend water zit. De kom mag het water niet raken! Dit zet je op laag vuur en laat je op deze manier de chocolade langzaam smelten.
Tips:
Je kunt gewone biscuits gebruiken voor de bodem, maar ik heb Nizza kokos koekjes gebruikt omdat ik die lekker vind.
Als toppings kan je chocolade hartjes, vers fruit, eetbare bloemen en/of gevriesdroogd fruit gebruiken.
En nog zulke heerlijke verwennerijen met deze Ruby chocolade zijn: Hartvormige Ruby pindarotsjes, Ruby chocolade-ijs, Koekjes met Ruby chocolade en Ruby chocolade truffels.
Extra nodig: ronde bakvorm van 22 centimeter en bakpapier
Recept Ruby chocolade cheesecake:
Ingrediënten
- 175 gr biscuitjes
- 90 gr boter
- 3 gelatineblaadjes
- 175 gr ruby chocolade
- 300 ml slagroom
- 75 gr kristalsuiker
- 1 tl vanille extract
- 400 gr roomkaas
- 2 druppels rode kleurstof
- 75 gr witte chocolade
- 2 el gevriesdroogd rood fruit
- 125 gr verse frambozen
- 1 el sprinkles
Instructies
- Bekleed de ronde bakvorm van 22 centimeter met bakpapier.
- Bodem: verkruimel de koekjes in een keukenmachine of doe de koekjes in een zipperbag en sla ze fijn met een deegroller.
- Smelt de boter in een pannetje en meng het door de koekkruim. Doe dit in de bakvorm en druk het goed aan met de bolle kant van een grote lepel. Zet in de koelkast om uit te harden.
- Vulling: doe de gelatineblaadjes in een schaaltje met koud water. Smelt de chocolade au-bain-marie* en roer tot de chocolade gesmolten is. Haal dan van het vuur.
- Klop de slagroom stijf met de suiker en meng de vanille erdoor. Klop de roomkaas - met de rode kleurstof - los in een andere kom. Doe de gelatineblaadjes met aanhangend water in een kommetje en zet dit 25 seconden in de magnetron.
- Als de gelatine dan is opgelost meng het met de handmixer door de roomkaas. Meng nu de gesmolten chocolade door de roomkaas.
- Spatel éénderde deel van de slagroom door het roomkaasmengsel. Spatel nu voorzichtig de rest van de slagroom door het mengsel. Lepel het mengsel in de bakvorm op de koekjesbodem. Zet de taart minimaal 10 uur in de koelkast om op de stijven.
- Topping: smelt 50 gram van de witte chocolade au-bain-marie. Als de chocolade helemaal gesmolten is, haal het dan van het vuur en meng de 25 gram witte chocolade erdoor.
- Giet het op een vel bakpapier en verkruimel een paar gevriesdroogde frambozen erboven. Laat uitharden en breek het dan in schotsen.
- Versier vlak voor het serveren de taart met de witte chocolade schotsen en verder nog met topping naar keuze.