Rood fruit granola

Ik vond het weer eens tijd worden om zelf granola te maken. Nu heb ik er al een paar verschillende op de site staan, dus moest het nu een andere worden. Toevallig had ik gevriesdroogde aardbeien en frambozen gekocht, dus werd het een rood fruit granola. Een heerlijke fruitige start van de dag.

 

Granola

 

Granola zelf maken is helemaal niet moeilijk. Het is een stuk goedkoper dan de soorten uit de supermarkt en het voordeel van zelf maken is dat je weet wat erin gaat. Je kunt het zelf op smaak brengen en zo gezond maken als je zelf wilt. Granola is een geroosterd mengsel van granen (meestal havervlokken), zaden, pitten, noten, gedroogd fruit, olie en een zoetmiddel zoals bijvoorbeeld honing of agavesiroop.
Het wordt als ontbijt gegeten op een schaaltje kwark, Skyr of yoghurt.

 

Ik maak meestal een paar potten tegelijk, je kunt het namelijk wel een paar maanden goed houden. Altijd fijn om achter de hand te hebben. Wij ontbijten meestal elke morgen met iets anders. Dat kan varieren van yoghurt of kwark met vers fruit en/of granola, havermoutpap, overnight oats, smoothies of een chiapudding. Meestal maak ik dit de avond ervoor al klaar en zet het in de koelkast voor de volgende ochtend. Soms vergeet ik dat en dan is de granola een lekkere uitkomst, doe een beetje op de kwark en je bent klaar om aan het werk te gaan.
Of je maakt er een te lekkere Ontbijt parfait met bramen van.

 

Zelf maken heeft dus als voordeel dat je het naar eigen smaak bereidt. Ik gebruik altijd grove havervlokken als basis. De noten kunnen ongebrande cashewnoten, hazelnoten, walnoten, pecannoten, paranoten of pistache zijn.
De zaden en pitten zijn bijvoorbeeld chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, sesamzaad, pijnboompitten, pompoenpitten en/of zonnebloempitten zijn.

 

Ik heb nu als fruit dus die gevriesdroogde aardbeien en frambozen gebruikt en daarnaast nog gedroogde cranberries en blauwe bessen.
Als olie kan je kokosolie, olijfolie of zelfs boter gebruiken.
En als zoetmiddel honing, agavesiroop of dadelsiroop. Ik heb er nog een paar eetlepels aanmaak door gedaan voor een extra rood fruit smaak.

 

Tips:

 

Bak de granola niet op te hoge temperaturen in de oven, dan wordt het vrij hard. Je wilt dat het lekker bros wordt.

Probeer ook eens deze heerlijke Zelfgemaakte granola met chai kruidenmix  of Winterse granola met koekkruiden.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Rood fruit granola:

Rood fruit granola. Granola maak je zo makkelijk zelf en daarbij is het ook nog eens leuk om te doen. Je kiest namelijk zelf wat erin gaat.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 12 personen

Ingrediënten
  

  • 75 ml kokosolie
  • 75 ml honing
  • 2 el aardbeiensiroop
  • 100 gr rauwe cashewnoten
  • 200 gr havervlokken
  • 100 gr zadenmix
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ½ tl kaneelpoeder
  • 75 gr gepofte spelt
  • 200 gr gedroogd fruit

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160˚C en leg een vel bakpapier op een ovenplaat.
  • Verwarm de kokosolie met de honing en aardbeiensiroop.
  • Hak de cashewnoten grof en doe dit samen met de havervlokken, zaden, vanillesuiker en kaneelpoeder in de kom. Hussel dit goed door elkaar.
  • Giet de warme olie erbij en meng het goed door de droge ingrediënten.
  • Verdeel dan het mengsel over de ovenplaat en schuif deze in de hete oven. Bak de granola in 20 minuten. Schep het af en toe om tijdens het bakken.
  • Haal na 20 minuten de bakplaat uit de oven en strooi de gepofte spelt over de granola. Bak nog 5 minuten in de hete oven.
  • Haal de granola dan uit de oven, meng het gedroogde fruit erdoor en laat het afkoelen.
  • Breek dan de granola in stukjes en schep het in een (weck)pot.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating