Deze Rocky Road Kerstkrans is een lekkernij voor de feestdagen. Maak hem als je veel gasten verwacht. Lekker bij de koffie of als nagerecht. Deze prachtige, eenvoudig te maken Rocky Road-krans is echt een geweldig pronkstuk voor de Kersttafel.
Dit is mijn favoriete zoete Kersttraktatie omdat het makkelijk is, niet gebakken hoeft te worden, van tevoren gemaakt kan worden en makkelijk mee te nemen is.
Het is mijn ‘specialiteit a la maison’ tijdens de laatste Kerstmissen en hij is zo makkelijk en zo lekker dat ik eigenlijk niet weet waarom ik het recept nog niet eerder heb gepost!
Rocky Road Kerstkrans
Ieders favoriete chocoladetraktatie krijgt een Kerstige make-over met de toevoeging van Amaretti koekjes, oranjesnippers, gedroogde cranberry’s, mini marshmallows en gezouten pinda’s.
Deze heerlijke chocoladekrans is een leuke kerstvariant op de traditionele rocky road.
Voor rocky road kun je verschillende mengsels gebruiken. Marshmallows, of het nu de mini’s zijn of de grote, knip ze met een schaar in kleinere stukken. Ik gebruik het liefst pure chocolade, maar je kunt ook melkchocolade gebruiken. Dan wordt het wel een stuk zoeter. Maar voel je vrij om je favoriete chocolade te gebruiken.
Je kunt een gewone metalen bundt vorm, grote Savarin vorm of ringcakevorm gebruiken voor dit recept, maar ik vind het veel makkelijker met een siliconen bundt vorm. Ik vet de vorm in met een klein beetje olie om er zeker van te zijn en laat de krans goed uitharden voordat ik hem uit de vorm haal. Ik rol de zijkanten van de siliconen vorm gewoon naar beneden, draai hem om en de krans springt eruit. Als je problemen hebt om de krans uit de vorm te halen, wrijf dan gewoon met je handen over de buitenkant van de vorm, waardoor de krans voldoende opgewarmd wordt zodat hij eruit kan glijden.
Chocolade en snoep zijn tegenwoordig niet goedkoop, dus het gebruik van biscuits voor het knapperige element van je rocky road is een heerlijke en betaalbare keuze, maar als je liever noten gebruikt. Marshmallows zijn een essentieel rocky road ingrediënt dat naar mijn mening niet vervangen kan worden – ik gebruik liever mini marshmallows, maar grote marshmallows zijn ook goed, snijd ze dan in kleinere stukken.
Variaties
Deze rocky road krans is ook super veelzijdig en de smaakcombinaties zijn bijna eindeloos!
Kies de ingrediënten die je het lekkerst vindt om een verrukkelijke rocky road krans te maken. Enkele variaties die ik lekker vind zijn walnoten, pistachenoten, macadamianoten,
kokosnoot, geglaceerde kersen, zandkoekjes, rozijnen en goji bessen.
Meer chocolade traktaties voor de Kerst:
- Rode wijn chocolade truffels
- Perencake met witte chocolade Amaretto topping
- Baileys salted caramel chocolade fudge
- Craquelé chocolade fudge koekjes
- Ruby chocolade truffels
- Witte chocolade fudge met pistache en cranberries
Tips:
- Als je geen ringcakevorm hebt, kan je voor de krans een kleine ronde springvorm in het midden van een met bakpapier beklede grote springvorm te plaatsen.
- Bewaar het in de koelkast tot je het serveert.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Rocky Road Kerstkrans:
Ingrediënten
- 600 gr pure chocolade
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 100 gr roomboter
- 100 gr Amaretti koekjes
- 75 gr oranjesnippers
- 75 gr gedroogde cranberry's
- 50 gr mini marshmallows
- 100 gr gezouten pinda's
- 1 el zonnebloemolie
- 200 gr witte chocolade
- 8 cranberry's
- 16 muntblaadjes
- zachte parels
Instructies
- Vet met een kwastje de kransvorm in met de zonnebloemolie.
- Hak de pure chocolade in kleine stukjes.
- Snijd de Amaretti koekjes en oranjesnippers in kleine blokjes. Doe dit in een grote schaal met de cranberry's, marshmallow en pinda's. Meng alles goed door elkaar.
- Giet het blikje gecondenseerde melk in een grote pan en verwarm dit samen met de boter.
- Zodra de boter gesmolten is, haal je de pan van het vuur en doe je de chocolade erin. Roer tot de chocolade gesmolten is.
- Doe dan de gemengde vulling erbij en roer goed door elkaar. Giet het mengsel in de kransvorm en laat afkoelen.
- Als de chocolade koud is, zet de krans dan afgedekt met folie in de koelkast en laat minimaal 2 uur opstijven.
- Haal de vorm dan uit de koelkast en zet de bodem even in heet water om de taart uit de vorm te krijgen. Leg deze om een mooie schaal en zet nog even in de koelkast.
- Topping: snijd de witte chocolade in kleine blokjes en laat 2/3 hiervan au-bain-marie smelten.
- Als de chocolade gesmolten is, haal de schaal dan van het vuur en roer het restant van de chocolade erdoor.
- Haal de taart uit de koelkast en giet de gesmolten witte chocolade erover. Laat iets afkoelen en leg er dan muntblaadjes en verse cranberry's op en bestrooi met de zilveren parels.