Deze risotto van bulgur met aardpeer is heerlijke vegetarische risotto gemaakt van bulgur in plaats van risottorijst. Je kunt ook van bulgur, orzo of andere graansoorten een risotto maken. Probeer het eens. Als je wilt kan je nog een stukje vlees hierbij serveren, zoals een kipfilet of zo.
De aardpeer die in het vergeethoekje heeft gezeten, maakt helemaal zijn comeback. En dat is niet zo gek, want het is een heerlijke groente die ook nog eens heel gezond is voor je omdat voedzaam maar toch licht verteerbaar is. Het is een knolletje met een iets zoetige smaak, die je op vele manier gebruiken kunt. Dus als je ze ziet liggen bij je groenteboer, koop ze dan eens en probeer ze uit. In deze risotto bijvoorbeeld, rauw geraspt in een salade of in deze lekkere Aardpeer gratin.
Ik heb de aardpeer niet geschild maar goed schoongeboend met water.
Dukkah
Dukkah is een Egyptische specerijen/notenmix die je heel makkelijk zelf kunt maken. Hoe je dat doet, lees je hier.
Ingrediënten
- 500 gram aardpeer
- 1 el roomboter
- 3 el olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- 400 gr Bulgur
- 1 ltr groentebouillon
- ¼ tl saffraan
- ½ citroen, rasp en sap ervan
- peper en zout naar smaak
- 8 blaadjes salie, fijngesneden
- 50 gr Dukkah*
Instructies
- Boen de aardperen goed schoon en snijd ze in dunne plakjes. Bak de plakjes aardpeer in een koekenpan met boter bruin en beetgaar in ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur.
- Fruit in een grote pan op een laag vuur in een klontje boter en olie en de ui glazig. Voeg hierbij de bulgur en bak deze nog even mee.
- Doe ¾ van de bouillon en de saffraan erbij en meng alles door elkaar. Breng aan de kook en laat ongeveer 10-12 minuten zachtjes koken tot de bulgur gaar is. Doe eventueel bouillon erbij als het droog lijkt te koken.
- Voeg dan de aardpeerplakjes en de citroen toe. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
- Bak de salie krokant in een beetje hete olijfolie.
- Serveer de bulgurrisotto met de salie en strooi als laatste de dukkah erover.