Deze keer een nagerecht. En wat voor een ….. een overheerlijke rabarber trifle met Prosecco jelly en yoghurtmousse. Eerlijk gezegd is het wel een bewerkelijk dessert, maar dan zet je wel iets spectaculairs op tafel om een diner af te sluiten.
Het beste kan je een dag van te voren beginnen.
Omdat het nu rabarbertijd is, is het een rabarber trifle geworden. Natuurlijk kan je deze trifle aanpassen aan het seizoen. Maak het bijvoorbeeld met pruimen, kersen of abrikozen. Ook erg lekker.
Rabarber Trifle met Prosecco Jelly
Een Trifle is een van oorprong een traditioneel Engels nagerecht. Het bestaat uit meerdere lagen en wordt meestal geserveerd in een glazen schaal of kom waardoor je deze lagen dan goed kunt zien. Meestal wordt de bodem bedekt met een cakelaag welke besprenkeld wordt met een sterke drank zoals sherry. Dan volgt een laag fruit of een laag vruchtengelei (jelly). Hierop een zelfgemaakte custard en daarop weer een laag slagroom. De slagroom wordt dan weer versierd met vers fruit, chocolade of iets anders.
In plaats van cake kan je ook (verkruimelde) koekjes, lange vingers of zelfs brownies gebruiken. Iedereen geeft zijn eigen draai aan dit dessert, je kunt erop los variëren. Gebruik wat jij lekker vindt.
Je kunt de ingrediëntenlijst halveren om er een kleinere trifle van te maken. Dit heb ik eerlijk gezegd ook gedaan.
Engelse klassieke nagerechten
Deze trifle is een echt klassiek Engels dessert. En ik heb nog meer heerlijke Engelse klassiekers voor je. Zo is een Sticky toffee pudding en een Crumble met fruit ook zo typisch Engels. Of wat dacht je van een Eton Mess? Ik heb een heerlijke Aardbeien Eton Mess recept voor jou. Probeer die ook eens!
*dit is het rabarbervocht van de rabarber nadat deze uit de oven komt. Laat de rabarber uitlekken en vang het vocht op.
Ingrediënten
- #Prosecco jelly#
- 350 ml Prosecco
- 100 ml rabarbervocht*
- 75 gr kristalsuiker
- 4 gelatineblaadjes
- 1 kg rabarber
- 200 gr kristalsuiker
- 500 ml Griekse yoghurt
- 3 eiwitten
- 1 vanillestokje
- 100 gr kristalsuiker
- 100 gr Amaretti koekjes
- 125 gr frambozen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 ̊C en zet bekleed de ovenschaal met bakpapier.
- Spoel de rabarberstengels schoon en snijd deze in 5 centimeter stukken.
- Leg de rabarberstukjes met aanhangend water en de suiker op de ovenplaat en zet dit ongeveer 15-20 minuten in de oven of zolang tot de rabarber zacht geworden is.
- Jelly: laat de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water zacht worden.
- Schenk de Prosecco in een pan met de suiker en breng dit aan de kook.
- Kook dit een paar minuten zodat de alcohol verdampt en de suiker is oplost. Voeg dan het vocht wat van de rabarber is afgekomen erbij. Haal de pan van het vuur.
- Knijp de gelatineblaadjes goed uit en meng dit door het Prosecco mengsel. Meng ze door het vocht tot het goed is opgelost. Schenk het in de schaal en laat dit afkoelen, zet de schaal dan in de koelkast om op te stijven.
- Laat de yoghurt vier uur uitlekken door een schone theedoek in een vergiet. Hierdoor ontstaat een dikke ‘hangop‘. Klop de eiwitten met de suiker en vanille stijf met een mixer en spatel dit voorzichtig door uitgelekte yoghurt. Zet dit yoghurtmengsel goed afgedekt in de koelkast.
- Als de jelly opgesteven is kan je de koekjes hierover verdelen. Lepel hierop de helft van de yoghurt en dan de uitgelekte rabarber. Vul de schaal met de rest van het yoghurtmengsel en laat minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast opstijven.
- Vlak voor het serveren decoreer je de trifle met de verse frambozen.