De rabarber en aardbeien zijn in het seizoen. En omdat deze twee zo goed samengaan, heb ik een heerlijk rabarber en aardbeienijs ervan gemaakt. En het goede nieuws is dat je voor dit ijs helemaal geen ijsmachine nodig hebt. Wel een paar uur geduld, want het ijs moet natuurlijk opstijven in de koelkast. Maak een grote bak waaruit je het kunt scheppen, of een cakevorm die je in plakken kunt snijden of schep het mengsel in kopjes die je dan op een bordje kunt storten. Garneer het eventueel nog met wat aardbeien en verse munt en smullen maar!
IJs maken zonder ijsmachine
Natuurlijk kan je het mengsel in een ijsmachine gieten en op die manier ijs maken, maar er is ook nog een andere manier om lekker ijs te maken. Vaak maak ik het ijs zonder ijsmachine …. slagroom en een blikje gecondenseerde melk is de grote truc voor dit ijs. Let wel op: door de room met de gecondenseerde melk op te kloppen, duurt het heel erg lang voordat het stijf is. Je kunt ook eerst de room opkloppen en dan al mixend beetje voor beetje de gecondenseerde melk toevoegen. En als je er nog een scheutje likeur of sterke drank doorheen mengt, weet je zeker dat het ijs niet keihard zal worden. Alcohol bevriest namelijk niet.
Rabarber
Als rabarber in het seizoen is, koop ik het zo vaak mogelijk. Helaas is het maar kort in het seizoen, dus mocht je het zien liggen bij de groenteboer of supermarkt, koop het dan snel en maak dit heerlijke ijs ervan. Het seizoen loopt trouwens van april tot en met juli.
Wist jij dat rabarber eigenlijk groente is? Deze zure stengels kan je dus gewoon als een portie groente rekenen. Er bestaan verschillende soorten rabarber en de stengels hebben daarom verschillende kleuren. Van groen tot mooi donkerrood.
Ik rooster rabarber altijd in de oven, zo blijven de stukjes rabarber mooi intact. Maar je kunt het ook gewoon koken, als je dat liever doet.
Je kunt rabarber op verschillende manieren bereiden, van zoet tot hartig. De meeste mensen maken een compote en eten dit als toetje, maar je kunt er nog zoveel meer van maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze heerlijke:
Rabarber Tiramisu
Kokosmelk Panna Cotta met rabarber
Rabarber kokos amandelcake
Rabarber Trifle met Prosecco Jelly
Kersen en rabarbersmoothie
Rabarber aardbeien kruimeltaart
Rabarber Eton Mess
Of deze bijzondere Rabarber salsa met komkommer en koriander en Rabarber chutney.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Rabarber en aardbeienijs:
Ingrediënten
- 500 ml slagroom
- 1 blikje gecondenseerde melk
- evt. sinaasappel of rabarberlikeur
- 750 gr rabarber
- 250 gr aardbeien
- 100 gr rietsuiker
- 2 sinaasappelen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C. Spoel de rabarberstengels en aardbeien schoon.
- Rasp een halve sinaasappel en pers beide sinaasappels uit.
- Snijd de rabarber in kleine stukjes en de aardbeien doormidden. Doe dit in een ovenschaal samen met de suiker, sinaasappelrasp en sap.
- Zet de schaal in de oven en laat dit in ongeveer 12 minuten (niet te) zacht worden.
- Haal de rabarber en aardbeien uit de oven, giet het af boven een pannetje en laat het vocht iets inkoken in het pannetje. Laat alles afkoelen en zet het dan in de koelkast.
- Klop de slagroom stijf en doe dan de gecondenseerd erbij en klop dit mengsel verder stijf. Meng er eventueel nog een likeur door.
- Spatel voorzichtig de rabarber, aardbeien en siroop erdoor.
- Doe het mengsel in plastic bak en sluit deze goed af. Het heeft ongeveer 6 uur nodig in de vriezer om helemaal op te stijven.
- Haal het ijs ongeveer 10 minuten voor het serveren uit de vriezer zodat je het makkelijk eruit kunt scheppen.