Oei, ik heb zo’n lekker recept voor jullie! Namelijk deze rabarber amandelcake. Rabarber is nu in het seizoen, geniet daar zoveel mogelijk van.
Let bij het kopen van rabarber dat de stengels stevig aanvoelen en er geen lelijke plekken op zitten. Bewaar verse rabarber in de groentelade van de koelkast, hier blijft het ongeveer een week goed. Schoonmaken van rabarber: verwijder de onderste harde stukken van de stengels en spoel ze schoon onder een koude kraan. Snijd ze dan in stukken.
Ik heb voor deze cake een laag en lang bakblik van 35 x 12 cm gebruikt. Maar je kunt de cake natuurlijk ook in een rond bakblik (23 cm) maken. Verdubbel dan wel de hoeveelheden!
Met de overgebleven rabarber kan je deze heerlijke Aardbeien rabarbercompotemaken.
Ingrediënten
- 120 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 80 gr suiker (+ 3 el)
- 1 el vanillesuiker
- 2 eieren (M)
- 80 gr zelfrijzend bakmeel
- 65 gr amandelmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 snufje zout
- 35 gr Griekse yoghurt
- 400 gr rabarber
- 1/2 sinaasappel, rasp en sap ervan
- 50 gr suiker
Instructies
- Rabarber bereiden: Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Spoel de rabarberstengels schoon en dep ze droog.
- Snijd 12 mooie stukken van ongeveer 10 cm uit de rabarberstengels en leg ze in een ovenschaal. (De rest van de rabarber kan je voor een ander recept gebruiken).
- Voeg hierover de rasp en sap van de sinaasappel en suiker en meng dit met de rabarberstukjes. Schuif de rabarber in de oven en bak de rabarber ongeveer 10 minuten tot de stukjes zacht geworden zijn.
- Zet de oven nu op 175°C. Beboter het bakblik.
- Klop de boter luchtig op met de suiker en vanillesuiker in een kom met een mixer.
- Voeg een voor een de eieren toe en klop dit schuimig in ongeveer 3 minuten.
- Voeg nu bakmeel, amandelmeel, bakpoeder en zout toe en meng dit met een spatel door het botermengsel. Voeg als laatste de yoghurt toe en meng dit ook nog door het mengsel.
- Lepel het dikke beslag in het bakblik en strijk het met een spatel mooi glad.
- Verdeel hierop de 12 rabarberstengels, strooi er nog wat suiker over en schuif het bakblik (midden/laag) in de oven.
- Bak de cake in ongeveer 30 minuten gaar. Check na 25 minuten met een satéprikker of de cake gaar is en zo ja haal de cake dan uit de oven.
- Laat de cake afkoelen en haal hem dan voorzichtig uit het bakblik.
- Serveer de cake lauwwarm of koud. Lekker met een dot slagroom.
- De cake blijft ongeveer 3 dagen goed op kamertemperatuur.