Deze pompoen hasselback is weer eens een hele andere manier om pompoen te bereiden. Je hebt hiervoor een flespompoen nodig. Het is een spectaculair bijgerecht tijdens een dinertje. Het kost even tijd, maar dan heb je ook wat. Misschien ken je de Hasselback aardappel wel, het is een aardappelrecept waarbij de aardappel in een waaiervorm gesneden wordt en in de oven gegaard wordt. Het recept is ooit bedacht door een Zweedse chef-kok van het hotel Hasselbacken in Stockholm. Daarna is het overgewaaid naar Amerika, waar het nog steeds een populair bijgerecht is.
Voor onze vegetarische maand heb ik deze pompoen hasselback bereid. Het is eigenlijk al een (vegetarisch) gerecht op zichzelf, maar ik heb het geserveerd met een warme salade van Beluga linzen, feta, gehakte noten en ingelegde rode ui. Het is een heerlijke combinatie geworden.
Flespompoen
Een flespompoen wordt ook wel butternut squash genoemd. Deze pompoen lijkt een beetje op een hele grote peer en heeft een gladde lichtoranje schil. Deze schil kan je eten, maar is ook makkelijk te schillen met een dunschiller.
Deze pompoen heeft een licht nootachtige smaak, het zachte zoete vruchtvlees is dondergeel tot oranje van kleur.
Ondanks dat het een echte herfstgroente is, is deze pompoen het hele jaar wel verkrijgbaar.
Als je de pompoen op een koele plek bewaard, blijft hij wel een tot twee maanden houdbaar.
Deze pompoen is rijk aan vitamines en mineralen.
Een flespompoen is een veelzijdige groente, je kunt het koken, roosteren, bakken en er soep van maken. De pompoen is ook zo geliefd omdat er redelijk veel vruchtvlees aan zit.
Enkele recepten met flespompoen zijn deze heerlijke:
Geroosterde flespompoen met feta
Hartige taart met pompoen en fonduekaas
Eendenborst met vijgen, pompoentagliatelle en paddenstoelen
Pompoenlasagne met salie
Romige pompoen gratin met salie
Gegrilde pompoenplakken met feta, cranberry’s en dukkah
Recept Pompoen hasselback:
Ingrediënten
- 1 kleine flessenpompoen
- 5 el honing
- 2 el olijfolie
- 2 el boter
- 1/2 rode peper, fijngehakt
- 1 el verse salie, fijngehakt
- 1 el verse tijm, fijngehakt
- peper en zout
- 8 blaadjes laurier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C. Leg een vel bakpapier of aluminiumfolie op een ovenplaat.
- Snijd de pompoen in de lengte doormidden, zorg ervoor dat beide kanten even groot zijn.
- Lepel het vruchtvlees en pitten eruit. Schil dan de pompoen zodanig dat het mooie oranje van de pompoen zichtbaar is. Leg de pompoenhelften met de snijkant naar beneden op de ovenplaat en schuif deze in de oven. Bak de pompoen 20 minuten om iets zachter te worden.
- Verwarm ondertussen de honing in een pannetje samen met de olijfolie, boter, mosterd, kruiden en rode peper. Haal de pompoen uit de oven, laat iets afkoelen.
- Leg een helft op een snijplank en leg aan beide kanten een platte pollepel. Snijd met een scherp mes dunne sneetjes in de pompoen (de pollepels zorgen ervoor dat je de pompoen niet helemaal doorsnijdt). Leg de gesneden helft voorzichtig weer op de bakplaat en snijd de andere helft in sneetjes en leg deze ook weer op de bakplaat.
- Steek hier en daar wat laurierblaadjes in de pompoen en bestrijk met een kwastje wat van de warme saus over de pompoenhelften. Giet een scheutje water bij de pompoen en schuif de bakplaat weer in de oven. Haal de pompoen na 15 minuten uit de oven om het weer te bestrijken met het mengsel, voeg nog een scheutje water erbij en zet dan weer in de oven. Bak nog ongeveer 15 minuten.
- Herhaal alles nog een keer totdat de pompoen helemaal gaar is. Haal ze dan uit de oven en leg ze voorzichtig op een bord. Haal voor het serveren de laurierblaadjes eruit.