Wil jij jezelf, vrienden en/of jouw familie verwennen, maak dan eens deze polentafrieten met salie en kaas. Helemaal niet moeilijk om te maken, kidsproof en daarnaast ook nog glutenvrij. Lekkere knapperige frieten die zacht zijn van binnen, wie wil dat niet?
Polenta
Polenta is een traditioneel gerecht gemaakt van maïsgriesmeel uit het Noorden van Italië. Behalve dit gerecht kan je van dit meel ook cakes of taarten bakken. Het voordeel is dat deze griesmeel gemaakt van maïs glutenvrij is. Ik ben gek op dit goedje en heb het daarom al bij diverse recepten gebruikt. De polenta kan je goed als vervanger van aardappelpuree gebruiken. Probeer eens deze heerlijke Polenta met pulled oats en paddenstoelen.
Gebruik het liefst de snelkook (instant) versie van deze maïsgriesmeel. Anders moet je het heel erg lang koken. Ik koop de polenta meestal bij een Turkse winkel. Hier koop je een groot pak voor heel weinig.
Voor deze frieten kan je de polenta het beste een dag van te voren koken, laten afkoelen en dan verder laten opstijven in de koelkast. Voor de frieten maak je een iets dikkere polenta, dan voor de polenta pap.
De volgende dag snijd je de polenta in frieten, haal ze nog even door het (fijnere) maïsmeel en dan kan je ze lekker krokant bakken in olie.
Breng de polenta wel goed op smaak met kruiden, kaas en flink wat peper en zout. Mocht je niet van salie* houden, gebruik dan fijngehakte rozemarijn, tijm of oregano.
De gefruite uitjes heb ik erin gedaan voor nog meer smaak.
Bakken in de oven
In plaats van te frituren, kan je de frieten ook bakken in de oven. Leg de gesneden frieten dan op een bakplaat voorzien van bakpapier. Spray er wat olie over, schuif dit in een voorverwarmde oven van 180˚C en bak ze in ongeveer 45 minuten goudbruin. Draai ze wel halverwege even om.
Dip erbij
Alhoewel de frieten met de geraspte Parmezaanse kaas al heerlijk zijn, kan je er ook nog een lekkere dip bij serveren. Deze Geroosterde pittige tomaten salsa, Ketchup zonder suiker, Pesto of Zwarte knoflook aioli zijn er wel heel verleidelijk lekker bij.
Tip:
Ik heb een cakeblik van 30 x 11 centimeter gebruikt.