Het leuke van deze pasta salade met ratatouille is dat je deze koud kunt eten in de zomer en ’s winters serveer je de salade warm. Dus zomers laat je de groente en pasta afkoelen en meng je het dan door elkaar en in de winter meng je alles warm door elkaar en serveer je dit direct. Het is een vegetarisch pastagerecht, je kunt het aanvullen met blokjes feta of geitenkaas om er een volwaardige maaltijd van te maken.
Ratatouille
Ratatouille is een klassiek Frans groentegerecht, gemaakt van ui, rode paprika, aubergine en courgette. Hierin wordt meestal ook knoflook en Provençaalse kruiden verwerkt. De groenten worden in stukken gesneden en gestoofd in een grote pan in olijfolie. Je kunt natuurlijk variëren met de groenten door er nog tomaten en andere kleuren paprika toe te voegen. Ik heb er nog een rood pepertje bij gedaan voor extra pit. Ratatouille is heerlijk bij een stuk vlees of vis, maar natuurlijk ook erg lekker door pasta. Zo maken we er een Mediterraans gerecht van.
Ik heb de ratatouille in de oven bereid, net zo makkelijk want dan hoef je niet steeds in de pan met de groente te roeren.
Mocht je wat ratatouille overhouden, dit is ook heel erg lekker in een omelet of op een boterham met een plak kaas.
Ratatouille lijkt ook een beetje op de Provençaalse groenteschotel Tian, die wordt ook in de oven bereid.
Wat drinken we erbij?
Het is weekend en dan drinken we graag een glaasje wijn bij het eten. Bij deze pasta hebben we een heerlijke fles Italiaanse rode wijn opengetrokken, namelijk deze Primitivo di Manduria DOP – Terra Rossa – Felline 2017
Recept Pasta salade met ratatouille:
Ingrediënten
- 400 gr farfalle
- 1 rode ui
- 1 rode paprika
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 rode peper
- olijfolie
- 12 cherrytomaatjes
- peper en zout
- 3 el knoflookolie
- 1 el citroensap
- 1 bos oregano
- 100 gr geitenkaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 225°C en leg een vel bakpapier op een ovenplaat.
- Spoel de groenten schoon en droog ze af. Snijd de groenten in kleine blokjes, de ui en rode peper in dunne ringen.
- Leg de groenten, ui en rode peper op de bakplaat en giet er een beetje olie over. Bestrooi met een klein beetje peper en zout en schuif in de oven.
- Bak de groenten ongeveer 40-45 minuten in de hete oven. Leg de laatste 10 minuten de tomaatjes erbij. Als de groenten zacht geworden zijn haal je ze uit de oven.
- Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet de pasta dan af in een vergiet en spoel af met koud water.
- Breng de pasta op smaak met de knoflookolie, citroensap en peper en zout. Meng nu de groenten erdoor.
- Serveer de pasta salade in een mooie schaal en verdeel de oreganoblaadjes (of basilicumblaadjes) en geitenkaasblokjes erover.