De zomertijd is begonnen, de temperaturen stijgen en de aspergekopjes komen uit de grond. Ik mocht een heerlijke aspergebox van Het Nederlands Asperge Centrum ontvangen en heb daar deze zalige Pasta met asperges, garnalen en citroenroomsaus van gemaakt. Als jij ook zo gek op asperges bent, probeer dit gerecht dan eens! En haal ze snel want het seizoen duurt maar tot juni.
Asperges
Het seizoen van de asperges is weer begonnen en daar ben ik blij om. Wij zijn zo gek op asperges en eten ze zoveel mogelijk als ze in het seizoen. Hollandse asperges, lekkerder bestaat niet. Deze heerlijkheid uit Hollandse bodem wordt niet voor niets het witte goud genoemd. Natuurlijk zijn ze erg lekker om op de klassieke manier te bereiden met ham, krieltjes, een botersausje en gekookt eitje erop. Maar je kunt nog zoveel meer met deze lekkere groente.
Je kunt deze koningin van de groenten koken, stomen, bakken, roerbakken, grillen, in de oven bereiden, rauw eten in een salade of er een heerlijke aspergesoep van maken. Omdat ik er zo gek op ben, kan je dan ook heel veel aspergerecepten vinden op de site, zoek ze maar eens op.
Asperges zijn niet goedkoop, maar het is en blijft een bijzondere groente. Niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens supergezond, vol met vitamines en mineralen en laag in calorieën.
Mocht je asperges op de klassieke manier willen bereiden, reken dan op 500 gram per persoon.
Check bij het kopen of de asperges nog mooi wit en fris glanzend eruitzien. De kopjes moeten nog mooi stevig zijn. En om te controleren of ze echt vers zijn, wrijf je de asperges tegen elkaar. Als ze een piepend geluid maken, weet je dat ze vers zijn.
Wikkel ze in een natte theedoek en bewaar ze hooguit een paar dagen in de groentelade van je koelkast.
Je schilt de witte asperges secuur rondom en dakpansgewijs vanaf het kopje naar beneden. Leg ze hiervoor plat op een snijplank. Er zijn speciale aspergeschilmesjes, maar je kunt ook een dunschiller gebruiken. Druk niet te hard op de asperges, anders breken ze. De schillen kan je gebruiken om een lekkere basisbouillon voor de aspergesoep te maken.
De groene asperges hoef je in principe niet te schillen.
Pasta
Ik heb farfalle (vlinderpasta) gebruikt in het gerecht. Deze heb ik besteld bij Pastavoordeel.nl. Je kunt dus pasta naar eigen keuze gebruiken.
Tip:
De knoflookstengels* koop je bij een goede groenteboer of Aziatische toko. Het zijn de stengels van knoflookbloemen. Als je ze niet kunt vinden, gebruik dan een teentje knoflook in de saus en garneer het gerecht dan met bieslook.
Recept Pasta met asperges, garnalen en citroenroomsaus:
Ingrediënten
- 1 kg witte asperges
- 400 gr pasta
- 1 klont boter
- 1 sjalotje
- 5 knoflookstengels*
- 200 ml room
- 1 citroen, rasp en sap ervan
- 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 400 gr gekookte garnalen
- peper en zout
Instructies
- Schil de asperges en snijd ze in schuine stukken.
- Snipper het sjalotje en snijd de knoflookstengels in kleine stukjes.
- Breng een grote pan met water en zout aan de kook en kook hierin de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking.
- Voeg de laatste 5-6 minuten de aspergestukjes toe aan de pasta en kook ze mee. Giet het dan af.
- Fruit ondertussen in een bakpan met boter het sjalotje aan. Doe de knoflookstengels erbij en bak dit even mee. Giet de room erbij en breng aan de kook.
- Meng de Parmezaanse kaas en de citroenrasp en sap erdoor en breng de saus op smaak met lekker veel peper en een beetje zout.
- Meng als laatste de garnalen, pasta en asperges erdoor.