Panzanella is een Italiaanse broodsalade gemaakt van oud brood. Het is de manier om oud brood op te maken. Ik heb een Panzanella met geroosterde groenten en oud brood gemaakt.
Het is een heerlijke vegetarische maaltijdsalade geworden, die makkelijk te bereiden is in de oven.
De salade kan je warm, lauwwarm of zelfs koud serveren. En je kunt natuurlijk allerlei soorten groenten die in het seizoen zijn en die je kan roosteren gebruiken, zoals broccoli, bloemkool, bietjes, aubergine, courgette, etc.
Als nog meer oud (stok)brood over hebt, maak dan deze lekkere Broodpudding met kersen en chocolade.
Panzanella met geroosterde groenten. Panzanella is een Italiaanse broodsalade gemaakt van oud brood. Het is de manier om oud brood op te maken.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 30 minuten min
Totale tijd 40 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Vegetarisch
Keuken Italiaans
Porties 2 personen
Ingrediënten
- 300 gr groene asperges
- 2 rode paprika's
- 2 rode uien
- paar takjes tijm
- 100 gr tomaatjes
- 1 stuk oud brood
- 2 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
- olijfolie
- bosje basilicum
- 1 handvol rucola sla
- 4 el sherryazijn
- 1 stuk Parmezaanse kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Breek de harde uiteinden van de groene asperges af, snijd ze doormidden en kook ze 2-3 minuten. Giet af en spoel af met koud water.
- Verwijder de zaadlijsten van de paprika's en snijd ze in stukken. Verwijder de schil van de uien en snijd ze in parten.
- Doe de asperges, paprika en rode uien op een ovenplaat. Gier er een scheut olijfolie over en wat peper en zout, leg de takjes tijm erop en meng alles. Zet de plaat in de oven en rooster dit ongeveer 15 minuten tot alle groenten goudbruin en beetgaar zijn.
- Schep de groenten van de ovenplaat om, verdeel de tomaatjes ertussen en leg de stukken brood hierop. Verdeel de knoflook erover en giet nog wat olijfolie erover. Schuif de plaat in de oven en bak nog ongeveer in 10-15 minuten tot de croutons krokant zijn.
- Leg wat sla op een bord en schep de groenten en brood erop, verdeel basilicumblaadjes erover en schenk er wat sherryazijn en eventueel nog wat olijfolie over.
- Lekker met geschaafde of geraspte Parmezaanse kaas.