Dit recept voor orzo met kimchi en zalm combineert de gedurfde, pittige smaken van de kimchi met orzo. Bereid je voor om je culinaire bekwaamheid te verbeteren terwijl je deze heerlijke maaltijd maakt voor gezellige herfstavonden. Sappige, gemarineerde zalm wordt gegrild of gebakken en geserveerd naast een smaakvolle orzo doordrenkt met Koreaanse smaakmakers.

 

Orzo

 

Orzo is pasta gemaakt van durumtarwe, griesmeel en water. Het is geen rijst al lijkt de vorm verdacht veel lijkt op rijst! Het wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Je vindt deze pastina (kleine pasta) vooral in Italiaanse soepen.
Maar je vindt orzo ook in Griekenland en Turkije waar het wordt daar toegevoegd aan verschillende soepen en stoofschotels.

Wat orzo zo interessant maakt, is de textuur, die voortkomt uit het kleine formaat. Net als parelcouscous werken de kleine stukjes samen om een fluweelzachte, bijna romige kwaliteit te creëren. De sensatie is vergelijkbaar met risotto, maar met de smakelijke al dente smaak die pasta zijn eigen persoonlijkheid geeft.
Een handvol orzo maakt een simpele soep zoals deze Turkse tomatensoep ongelooflijk troostend. In een salade, zoals deze Griekse salade met orzo, neemt de kleine pasta een dressing op, wat een heerlijke match vormt. En dat alles voor een makkelijke pasta die goedkoop, bevredigend en snel en makkelijk te maken is.

Kook orzo zoals je elke standaard pasta zou koken: in kokend, gezouten water. Dit kruidt niet alleen de pasta, het zout helpt ook om de vorm te behouden zonder te klonteren.
Net als bij standaard pasta is gaarheid een kwestie van persoonlijke voorkeur. De beste manier om erachter te komen is door het te proeven!

Orzo met kimchi en zalm

 

Kimchi

 

Kimchi is een Koreaans bijgerecht wat gemaakt wordt van gefermenteerde groenten. Fermentatie is het belangrijkste ingrediënt voor kimchi. Het creëert een uniek en complex smaakpalet dat compleet anders is dan de originele ingrediënten van Kimchi, het is pittig en kruidig en zout. De fermentatie voegt ook gezonde voedingswaarden toe aan kimchi. Het creëert melkzuurbacteriën en enzymen die de spijsvertering ondersteunen en de gezondheid van de darmen bevorderen.
Het recept voor zelfgemaakte Kimchi vind je hier*.

 

Zalm

 

Zalm, een malse, roze, stevige vis, is een van de populairste vissoorten in ons land, mede dankzij de rijke, boterachtige smaak. En het is goed voor je gezondheid vanwege de omega-3-vetzuren.
Een portie zalm bevat weinig verzadigd vet en is een goede bron van eiwitten. Het is ook een van de beste bronnen van vitamine B12. En het barst ook van kalium en andere voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine D. Goede redenen om eens vaker zalm te eten.

 

Tips:

 

Gochujang is een Koreaanse rode peperpasta. Je kunt het online bestellen bij toko’s.

Je kunt de zalm eventueel vervangen door kipdijfilets.

Gebruik zoveel of weinig kimchi als jij lekker vindt. Als je een hele pittige kimchi hebt, zou ik 75 gram per persoon aanhouden.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Orzo met kimchi en zalm: