Deze Mexicaanse orzotto met garnalen is een makkelijk eenpansgerecht. De orzo is een pastasoort wat een beetje op een rijstkorrel lijkt en het voordeel van deze pasta is dat het snel gaar is. Daarbij zijn courgetteplakjes en garnalen ook snel gaar, dus op zich een niet te moeilijk gerecht voor een doordeweekse dag. Maar wel een lekker gerecht met Mexicaanse smaken. Mexicaanse risotto meets paella, zullen we het maar noemen.
En je maakt maar een pan vies, dus weinig afwas.
Komijnpoeder en het gebruik van kaneelpoeder is typisch Mexicaans. Wij gebruiken kaneel meestal alleen maar in zoete gerechten, maar in hartige gerechten zoals deze Mexicaanse orzotto is het ook heel erg lekker. Als je van pittig houdt, kan je de zaadlijsten in de rode peper laten, maar check eerst even hoe pittig de rode peper is. Daar wil nog wel eens verschil in zitten. Door een heel klein stukje van het puntje van een peper te eten, kan je proeven hoe pittig deze is.
Als je niet van koriander houdt dan kan je dit vervangen door peterselie of zelfs door basilicum. Gebruik wel verse kruiden!
Natuurlijk kan je ook een groene courgette gebruiken, maar die gele zag ik liggen en vond dat wel een kleurig exemplaar.
Je kunt er ook nog maïskorrels doorheen doen als extra groente.
Toetje?
Een heel lekker en verfrissend nagerecht na de Mexicaanse orzo met garnalen is deze Vlierbloesem granita met bramen en munt.
Ingrediënten
- 250 gr grote rauwe garnalen
- peper en zout
- olijfolie
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 1 rode peper
- 250 gr orzo pasta
- 1 tl komijnpoeder
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 400 ml kippenbouillon
- 1 blikje tomatenblokjes
- 1 kleine courgette
- verse koriander
Instructies
- Verwijder de schil en snipper de ui. Hak of pers de knoflook fijn, verwijder eventueel de zaadlijsten van de rode peper en snijd dit fijn.
- Snijd de courgette in de lengte doormidden en snijd dan in dunne halve maantjes.
- Verhit de olie in een bakpan of hapjespan en bak hierin de ui, knoflook en rode peper op laag vuur. Voeg de orzo, komijn- en kaneelpoeder toe en bak dit nog even mee.
- Doe nu de kippenbouillon en het blikje met tomatenblokjes erbij en breng aan de kook.
- Doe dan de courgette erbij en laat dit ongeveer 10 minuten meekoken.
- Verdeel als laatste de rauwe garnalen erover en laat nog 5 minuten pruttelen tot de orzo zacht is, garnalen gaar zijn en vocht verdampt is. Let op dat het niet aanbakt.
- Bestrooi het gerecht met gehakte korianderblaadjes en serveer de pan op tafel.