Mexicaanse bowl met rijst en kip

Ik mocht een paar pakken Basmati rijst van Lassie ontvangen. Basmati rijst is een witte langkorrelige droogkokende en zeer aromatische rijst. De rijst wordt meestal voor Oosterse en kruidige gerechten gebruikt. Ik heb er nu een Mexicaanse bowl met rijst en kip van gemaakt. Dit is een heerlijke maaltijdsalade die je lekker uit een kom eet.

Mexicaanse bowl met rijst en kip

Deze bowl kan je ook een burrito bowl noemen. Het is een voedzame, heerlijke en vullende maaltijd. Geweldig voor het bereiden van avondmaaltijden of gemakkelijke lunches. Serveer deze Mexicaanse bowl met rijst en kip lauwwarm of koud. Je kunt in plaats van rijst ook een granensoort zoals bulgur of quinoa erbij serveren. Rode en/of groene paprika en kidneybonen of andere peulvruchten zijn er ook nog lekker bij. Waar je maar zin in hebt, of wat je maar in huis hebt.
Deze bowl heeft het allemaal! Heerlijk gekruide kip, tomaten, romige avocado, suikermaïs en nog veel meer! Makkelijk van tevoren klaar te maken, het is stevig en heerlijk terwijl het nog steeds lekker fris aanvoelt.

 

Wat is een burrito bowl?

 

Een burrito bowl is al je favoriete burrito vulling minus de tortilla. Ze worden meestal met rijst geserveerd, of als jij koolhydraten wilt verminderen, kan jij de toppings op een bedje van geraspte ijsbergsla serveren.
Je kunt de witte rijst vervangen door zilvervliesrijst. Dit geeft je een stevige dosis gezonde koolhydraten en vezels. Je kunt ook quinoa, orzo, amarant of couscous gebruiken als alternatief.
Burrito bowls zijn een geweldige bron van gezonde eiwitten, koolhydraten en vetten.
Deze bowls zijn al een complete maaltijd op zich. Maar ze gaan ook goed samen met tortilla chips en een salsa of guacamole!

 

Variaties

 

Je kunt de bowl vegetarisch maken door de kip te ruilen voor geroosterde groenten of vegetarische kipstukjes.
Je kunt de kip ook vervangen door je favoriete eiwit, zoals rundvlees, varkensvlees of tofu.
Maak koolhydraatarme bowls door de rijst te vervangen door bloemkoolrijst.
Verander deze burrito -bowl in een burrito door ze in tortilla’s te wikkelen.

 

Tips:

 

Maak er wel zelf de guacamole erbij, het recept hiervoor kan je hier vinden.

Burrito bowls blijven 3 dagen goed in de koelkast.

 

 

Recept Mexicaanse bowl met rijst en kip:

Mexicaanse bowl met rijst. Dit is een heerlijke maaltijdsalade die je lekker uit een kom eet. Lekker met zelfgemaakte guacamole.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch
Keuken Mexicaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 300 gr basmati rijst
  • 1 bosje koriander
  • 1/2 limoen
  • 4 kipdijfilets
  • 2 el Picadillo kruiden
  • 2 tomaten
  • 1 kleine rode ui
  • 1 blik (310 gr) zwarte bonen
  • 1 blik (310) gr maïskorrels
  • 125 ml sour cream
  • 1 limoen
  • peper en zout naar smaak

Instructies
 

  • Kook de rijst volgens de aanwijzing van de verpakking.
  • Snijd de steeltjes van het bosje koriander fijn en doe dit bij de kokende rijst. Giet af als de rijst gaar is en doe terug in de pan en meng er het sap van een halve limoen doorheen.
  • Kruid de kippendijen met de Picadillo kruiden en een beetje zout en bak ze op hoog vuur aan beide kanten bruin. Bak ze ongeveer 7-10 minuten tot het vlees gaar is.
  • Haal uit de pan en leg ze op een snijdplank en snijd ze in dunne repen.
  • Snijd de tomaten in blokjes en snipper de rode ui. Giet de bonen en maïs af.
  • Verdeel de rijst in de kommen. Leg hierop het gesneden kippenvlees.
  • Verdeel de groenten over de kommen. Lepel een dot zure room erop. Strooi de rode ui erover en eventueel nog wat korianderblaadjes.
  • Serveer met een partje limoen en een lekker Mexicaans biertje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating