Voor dit Mediterraan paling stoofpotje met tomaten en olijven gebruik je vers gevilde bakpaling. Vraag jouw visboer of hij de paling wil schoonmaken, villen en eventueel in stukken snijden zodat deze panklaar is voor dit heerlijke stoofpotje.
Serveer er een stuk stokbrood bij, zodat je dit kan dippen in de heerlijke saus die op je bord blijft liggen. Je eet de paling met je vingers en zuigt het heerlijk vlees van de graten. Serveer er wel servetjes bij.
Ik heb gerookte knoflook gebruikt voor dit vispotje, kan je dat niet vinden gebruikt dan eventueel nog een halve theelepel gerookte paprikapoeder voor een rokerige smaak.
Paling is geen goedkope vis, maak er daarom een feestmaal van.
En nog zo’n heerlijk gerecht met verse paling is deze Palingsoep met peterselie en spekjes.
Ingrediënten
- 500 gr verse paling
- peper en zout
- olijfolie
- 2 sjalotjes
- 3 tenen knoflook
- 250 gr cherrytomaatjes
- 5 takjes tijm
- 1/2 tl gerookte paprika
- 1 el witte balsamico
- 300 ml visbouillon
- 1 el kappertjes
- 80 gr zwarte olijven
- 6 takken peterselie
Instructies
- Snijd de paling in stukken van ongeveer 3 centimeter of laat je visboer dit doen.
- Dep de paling droog met keukenpapier en bestrooi de stukken met peper en zout.
- Verwijder de schil van de sjalotjes en knoflook. Snijd de ui doormidden en dan in dunne halve ringen, snijd de knoflook in hele dunne plakken.
- Spoel de tomaatjes schoon en snijd ze doormidden.
- Rits de blaadjes van de tijmtakjes.
- Bak in een grote koekenpan of wok in een scheutje olijfolie de palingstukjes rondom even aan op hoog vuur. Haal ze dan uit de pan.
- Fruit in dezelfde pan de ui glazig. Voeg nu de knoflook, tomaatjes, tijm en paprikapoeder toe en bak dit ongeveer 2 minuten op hoog vuur.
- Doe nu de paling er weer bij en blus af met de balsamico azijn. Doe de bouillon erbij en breng aan de kook.
- Zet het vuur dan op middelhoog en laat ongeveer 10-12 minuten pruttelen tot de paling gaar is. Voeg als laatste de kappertjes en zwarte olijven toe en meng dit door het stoofpotje.
- Lepel het palingpotje op de borden en garneer met de peterselieblaadjes. Serveer er een stuk stokbrood bij.