De oer-Hollandse boterkoek is supermakkelijk om thuis te maken en je hebt in principe maar vier ingrediënten nodig. Als je deze boterkoek thuis wilt bakken, duurt het slechts een half uurtje om te genieten van deze authentieke Nederlandse lekkernij. Ik heb nu een heerlijke kruidige boterkoek voor de maand december gemaakt. Maar dit is zo lekker, dat je ze het hele jaar wel kunt eten, haha. De smaak en textuur van deze boterkoek is werkelijk overheerlijk, zo mals, kruidig en boterachtig. Natuurlijk kan je de specerijen weglaten, maar het is wel een heerlijke variatie op de koek.

 

Boterkoek

 

Nederland staat bekend om deze rijke, boterachtige koek. Het is als een superzachte en zeer rijke shortbread. Mijn oma’s maakten het altijd als er ‘visite’ kwam en mijn vader en moeder maakten het voor hun restaurant. Het gekke is dat ik het nu pas zelf gemaakt heb, maar dit smaakt naar meer kan ik jullie verklappen.

Afgaande op de naam bevat dit deeg een hoog botergehalte; er zit net zoveel boter als bloem in. Veel boter betekent niet alleen heerlijk, het betekent ook dat dit een heel zacht deeg is. Het hoge vetgehalte houdt de glutenstrengen ‘kort’ en onderontwikkeld. En dat deeg is dan ook een heel zacht deeg.

Kruidige boterkoek

 

Ingrediënten

 

Dit is alles wat je nodig hebt om boterkoek te maken: suiker, bloem, boter en zout. Dat is alles!
Deze simpele ingrediënten laten de smaak van de boter echt doorschijnen. Omdat deze cake helemaal om de boter draait, wil je een goede kwaliteit boter gebruiken. Roomboter geeft de koek absoluut een rijke, unieke smaak en zijdezachte textuur.
Gebruik wel roomboter* op kamertemperatuur!
Ik heb in dit recept ongezouten boter gebruikt, maar als je gezouten boter wilt gebruiken, kun je het zout in dit recept gewoon weglaten.

 

Tips:

 

Gebruik wel witte basterdsuiker en geen kristalsuiker voor dit recept.

Als je de speculaaskruiden en sinaasappelrasp weglaat, heb je het recept voor de standaard boterkoek. Ik zou wel de vanillesuiker erin laten.

Je kunt ook amandelextract of citroenschil toevoegen voor de smaak.

Probeer ook eens deze Kruidkoeken.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Kruidige boterkoek: