Geplette aardappelen oftewel crushed of smashed potatoes is zo’n lekker bijgerecht of tussendoortje! Ze zijn krokant van buiten, romig van binnen en boordevol smaak. En dan die goddelijke saus erbij, deze krokante smashed potatoes wil je proeven!
Hiervan blijf je eten, je kunt niet stoppen. Ook heerlijk als tapas trouwens, een soort patatas bravas 2.0. Ze zijn het lekkerst, rechtstreeks van de bakplaat, als ze nog knapperig en warm uit de oven komen.
Ik ben een grote fan van aardappelpartjes, geroosterde of gebakken aardappelen en zelfs een zelfgemaakt patatje op zijn tijd. Maar deze krokante aardappel uit de oven is misschien wel mijn favoriete aardappel tot nu toe. Ze hebben heerlijke knapperige schil, romige middenstukjes en een hartige smaak waarvan ik vrij zeker weet dat niemand er ooit genoeg van kan krijgen.
Serveer er een stukje vlees of vis bij en een lekkere salade en je hebt een complete heerlijke maaltijd.
Aardappelen
Mijn aardappelen waren helaas te groot, je kunt dus het beste voor kleine aardappeltjes gaan om lekkere krokante smashed potatoes te maken. Voor knapperige aardappelen kies je aardappelen ter grootte van een golfbal.
En het beste kan je iets kruimige/bloemige aardappelen nemen, deze blijven wel redelijk vast tijdens het koken, maar zijn kruimiger van structuur dan vastkokers. Het fijne van deze aardappelen is dat ze voor veel gerechten gebruikt kunnen worden. Ze zijn makkelijk te poffen, koken, bakken, frituren en te gebruiken in ovenschotels. Welke aardappelen dat zijn lees je hier*.
Je kookt de aardappelen eerst net gaar in gezouten water, dan giet je ze af en laat ze iets uitstomen. Verdeel ze dan over de bakplaat en druk ze plat met de onderkant van een glas of een pannetje. Rooster ze goudbruin en knapperig in de hete oven, dit ongeveer 30 tot 40 minuten, afhankelijk van de grootte van de aardappelen.
Ik heb ze gekruid met gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder en zout. Maar je kunt ze ook bestrooien met gehakte kruiden zoals rozemarijn of tijm. Geraspte Parmezaanse kaas erover lijkt me ook nog erg lekker.
Sausjes
Romige of gekruide sauzen passen heerlijk bij deze aardappelen. Hier zijn enkele ideeën:
Romesco saus
Pesto
Aioli**
Fetadip
Pittige tomatensalsa
Groene kruidensauzen
En ik heb nog meer heerlijke aardappelrecepten voor jullie:
Hasselback aardappelen
Gezouten aardappeltjes
Turkse gevulde aardappel Kumpir
Patatas Bravas
Gepofte aardappelen
BBQ-aardappelen
Gebakken aardappelen
In de oven geroosterde aardappelen
Aardappel tempura