Deze pittige en zeer hartige burger biedt een symfonie aan smaken, verpakt in een knapperig jasje. Begin je al te watertanden? Dit is een beetje een combinatie (oftewel fusion) van mijn favoriete Aziatische smaken in een van mijn favoriete gerechten, een zelfgemaakte burger. De Koreaanse gefrituurde krokante kipburger met kimchi is een beetje een wereldwijde obsessie geworden. De nieuwste streetfood trend is deze superknapperige, gefrituurde kip in een broodje met kimchi en een flinke scheut pittige mayonaise.

Krokante kipburger met kimchi

 

Kipburger

 

Deze kipburger wordt dus niet gemaakt van kipgehakt maar van kipdijfilets.
De in kimchi gepekelde kippendijen worden gebakken tot ze superkrokant zijn.
Door kip in kimchi-vocht te pekelen, krijgt het meer smaak en blijft het lekker sappig. Laat het minimaal twee uur of liever nog de hele nacht marineren in dit vocht.
Daarna wentel je de natte kipdijfilets door het droge mengsel, wat resulteert in extra knapperigheid.

 

Meestal wordt gefrituurde kip in karnemelk gemarineerd. De zuurgraad van karnemelk heeft een mals makend effect. Hetzelfde zou moeten werken met kimchi pekelwater.
Dus probeerde ik het. En dat heeft goed uitgepakt.

 

Kimchi

 

Kimchi is een hoofdbestanddeel van de Koreaanse keuken. Het is een pittige gefermenteerde kool, staat het bekend om zijn (heerlijke!) scherpe aroma. Ik heb de kimchi zelfgemaakt, hoe jij dat ook kunt doen, lees je hier*.
En als je dan een grote pot gemaakt hebt, kan je het ook nog gebruiken voor deze recepten:

 

Gebakken rijst met kimchi
Kimchi stamppot
Pizza met kimchi en burrata

 

Tips:

 

Ik heb geen frituurpan, maar gebruik een wok met platte bodem. De brede, uitlopende zijkanten maken het makkelijk om het eten erin om te draaien en te manoeuvreren, terwijl het ook spat opvangt voordat het op je fornuis of aanrecht terechtkomt.

Gochujang** is een pittige Koreaanse chilipasta gemaakt van rode pepers, rijstmeel, gefermenteerde sojabonen en zout. Het is een belangrijk ingrediënt in de Koreaanse keuken. Je kunt het eventueel vervangen door sambal of Sriracha.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Krokante kipburger met kimchi: