Coq au vin is een klassieker uit de Franse keuken. Coq is letterlijk vertaald een haan, maar het gerecht wordt meestal met kip bereid. Deze wordt in stukken gesneden en gegaard in rode wijn, samen met spek, wortel en paddenstoelen. Coq au vin wordt meestal geserveerd met aardappelpuree of stokbrood. Deze kippenbout in witte wijn met wortelpuree is een variatie hierop.
Schrik niet van de bereidingstijd, de oven doet het werk voor je. Je hoeft alleen maar de wortelen te koken en er een puree van te maken en de spekjes met de paddenstoelen te bakken. Gebruik een paddenstoelenmix die jij lekker vindt. Ik heb beukenzwammetjes en oesterzwammen gebruikt.
Als je de wortelen grof raspt, verkort je de kooktijd heel erg.
Franse klassiekers
Heb je nog zin in een lekker klassiek Frans nagerecht? Maak dan deze Aardbeien Coupe Romanoff
Recept Kippenbout in Witte Wijn met Wortelpuree:
Ingrediënten
- 4 kippenbouten
- 12 sjalotjes
- 3 takken tijm
- 1 tl chilivlokken
- olijfolie
- 250 ml witte wijn
- roomboter
- 125 gr spekreepjes
- 300 gr paddenstoelen
- 2 teentjes knoflook
- peterselie
- 900 gr wortelen
- roomboter
- peper en zout
Instructies
- Verhit de oven voor op 220˚C.
- Leg de kippenbouten samen met de sjalotjes en tijm op een ovenplaat. Bestrooi met de chilivlokken, peper en zout en giet er wat olijfolie over.
- Zet de plaat in de oven en rooster dit ongeveer 20 minuten.
- Schenk na 20 minuten de wijn erbij en laat nog ongeveer 25 minuten roosteren in de oven.
- Schrap de wortelen en snijd ze in dunne plakken. Kook de wortelen tot ze zacht zijn. Giet dan af en stamp ze tot een puree samen met een klontje roomboter. Breng op smaak met peper en zout.
- Borstel de paddenstoelen schoon en scheur of snijd de grotere in stukken. Hak of rasp de knoflook, haal de blaadjes peterselie van de stengels en hak dit fijn.
- Verhit een klontje roomboter en scheutje olijfolie in een bakpan. Bak hierin de spekjes krokant.
- Voeg nu de paddenstoelen met de knoflook erbij en bak nog ongeveer 4 minuten. Voeg dan de gehakte peterselie toe.
- Lepel de wortelpuree op de borden en leg hierop een kippenbout met wat wijnjus. Verdeel de sjalotjes, spekjes en paddenstoelen erbij.