Deze Kip tajine met ingelegde citroen is een superlekker gerecht. Als je geen tajine hebt, bereid je het gewoon in een hapjespan. Ik heb kippendijen ook wel kipkarbonades genoemd gebruikt voor dit gerecht. Het is het lekkerst als je kipdelen met bot neemt, dit geeft de kip meer smaak tijdens het stoven. De ingelegde citroen, saffraan en olijven zijn de smaakmakers van dit gerecht.
Tajine
Een tajine oftewel tagine is een aardenwerken stoofpot uit de Noord-Afrikaanse keuken. Het gerecht wat hierin bereid wordt heet ook tajine. Je kunt deze tajines tegenwoordig in alle soorten en maten kopen.
Van ongeglazuurde keramieken, tot geglazuurde keramieken, gietijzeren en roestvrijstalen exemplaren aan toe. En de een nog mooier dan de andere. En zo’n pot op tafel zetten is toch een feestje?
De kegelvormige deksel van een tajine zorgt ervoor dat al het vocht en de smaken in het gerecht blijven. Het vlees wordt lekker mals en sappig, doordat het in eigen kookvocht langzaam gaar wordt gestoofd.
Behalve kip, vlees of vis, kan je ook groenten bereiden in een tajine. Probeer ook eens deze Tajine lamsschenkels met granaatappel of met rundvlees en pompoen.
Specerijen
Ik ben gek op de smaken van het Midden-Oosterse en Marokko. Vooral door het gebruik van specerijen krijg je zoveel smaak aan deze gerechten. Nu is saffraan wel erg duur, maar het geeft wel een bijzondere touch aan deze tajine. Ik koop dit, alsmede de ingelegde citroen altijd bij een Turkse winkel hier in de buurt. Ook kan je hier heel voordelig verse kruiden zoals de koriander kopen.
Erbij:
Serveer bij dit gerecht gekookte couscous, rijst, een groene salade of deze Parelcouscous salade en Bloemkool couscous salade.
Ook lekker is het om dit gerecht met Turks brood te serveren. Hiermee kan je dan lekker in de overgebleven saus dippen.
Recept Kip tajine met ingelegde citroen:
Ingrediënten
- ½ tl saffraan
- 250 ml kippenbouillon
- 2 uien
- 1 rode paprika
- 3 teentjes knoflook
- 3 el olijfolie
- 4 kippendijen
- peper en zout
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 ingelegde citroen
- 1 kaneelstokje
- 10 groene olijven
- 5 takken koriander
Instructies
- Doe de saffraan in een kommetje met 2 eetlepels hete bouillon en laat dit trekken.
- Snijd de uien in dunne halve ringen, de paprika in reepjes en de knoflook in dunne plakjes.
- Bestrooi de kip rondom met peper en zout. Verhit de olijfolie in een tajine of hapjespan en bak hierin de kippendijen rondom goudbruin aan. Haal ze dan uit de tajine of pan.
- Bak de ui, paprika en knoflook in de tajine en bestrooi met de gemberpoeder en komijnpoeder. Snijd de schil van de citroen in kleine stukjes en doe dit ook in de pan.
- Voeg de bouillon, kaneelstokje en kippendijen in de tajine / pan en breng aan de kook.
- Zet het vuur dan laag en laat dit ongeveer 50 minuten zachtjes pruttelen met een deksel op de tajine/pan tot de kip super gaar is.
- Voeg op het laatst de olijven erbij en bestrooi het gerecht met gehakte korianderblaadjes.