Ik mocht een fles boeren melk en lekkere pruimen van de boerderij ontvangen in een box. Deze twee heb ik gecombineerd in een heerlijke rijstpudding. Deze kardemom rijstpudding met gekruide pruimen is een rustgevend dessert, met een elegante geur die gemaakt is voor koude avonden. De rijst is veranderd in een romige pudding en geparfumeerd door rijke tonen van vanille en kardemom.
Eerlijk gezegd maak ik te weinig rijstpuddingen. Het heeft zo’n huiselijke reputatie, maar het kan oh zo lekker zijn. Wie heeft er zin in een kom zoete rijst in melk?
Rijstpudding
Toen de rijstpudding klaar was, kon ik niet stoppen met het proeven uit de pan. Uiteindelijk schepte ik mezelf gewoon een ‘proefkommetje’ met hete rijstpudding in, zodat ik weer verder kon met koken. Ik denk dat ik vooral van de eenvoud houd, wat ironisch genoeg juist de oma-sfeer geeft. Maar ik houd echt van hoogwaardige ingrediënten en eenvoudig, goed bereid eten en dat is waar goede rijstpudding om draait.
Het is zoet maar niet plakkerig en het is rijk maar niet overdreven decadent.
Rijst*
Wat is de beste rijst voor rijstpudding?
Het beste type rijst om te gebruiken in rijstpudding is een onderwerp waar veel over gediscussieerd wordt. Het komt neer op de hoeveelheid zetmeel en de sterkte van de rijstkorrels. Uiteindelijk komt de beslissing neer op uw voorkeur voor de consistentie van de uiteindelijke pudding. Hier zijn enkele richtlijnen:
Natuurlijk kan je het beste dessertrijst (paprijst) nemen als je die nog kunt vinden in een supermarkt.
Kortkorrelige rijst (sushi, arborio, risotto) heeft veel zetmeel dat vrijkomt, waardoor de pudding romiger wordt, maar voor sommigen kan het te taai zijn (arborio heeft mijn voorkeur)
Rijst met een middelgrote korrel (Spaanse paellarijst) heeft genoeg zetmeel om een romige textuur te produceren en zal tot een zachte consistentie worden gekookt zonder uit elkaar te vallen.
Langkorrelige rijst (jasmijn, basmati) heeft de minste hoeveelheid zetmeel en zal een minder romige pudding opleveren, en de korrels zullen eerder uiteenvallen tot een papperige consistentie.
Ik zou voor de bovenste twee opties gaan.
Deze rijstpudding is ook lekker met een zelfgemaakte sinaasappelmarmelade of serveer het simpel met blauwe bessen.
Tips:
Deze rijstpudding is eenvoudig en relatief snel te maken, maar moet wel bijna constant worden geroerd en in de gaten worden gehouden om aanbranden te voorkomen.
Gebruik fruit wat in het seizoen is.
Zoals elk goed dessert, heeft het een snufje zout nodig om de smaken naar voren te brengen en het echt heerlijk te laten smaken.
De rijstpudding zal nog een beetje dun lijken als het klaar is, maar maak je geen zorgen! Terwijl het afkoelt, zullen de zetmelen geleren en het mengsel dikker maken tot een rijke puddingconsistentie.
Leg een vel plasticfolie op de warme rijstpudding om te voorkomen dat er een velletje ontstaat.
Probeer ook eens deze Zwarte rijstpudding met kokosmelk.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.