Kabeljauw ceviche met chips

Een week geleden mocht ik aanwezig zijn bij een leuk event georganiseerd door Euroma Kruiden & Specerijen in De Librije in Zwolle. Het ging om de introductie van hun nieuwste vier wereldse specerijenmelanges voor de BBQ. Dit zijn de Amerikaanse, Mexicaanse, Afrikaanse en Aziatische kruidenmixen. Tijdens het event mochten wij ook zelf gaan koken met deze specerijen. Dat was een hele uitdaging, want het was blackbox koken, oftewel koken met de producten die al voor ons klaar stonden. We werden in groepjes van drie ingedeeld en met z’n drieën gingen wij aan de slag. Eenmaal thuisgekomen wilde ik mijzelf nog een keertje uitdagen om met dezelfde producten te gaan koken. Het is nu een heerlijke Kabeljauw ceviche met chips geworden.

 

Blackbox

 

In de blackbox zaten de volgende producten:

Kabeljauw
Roseval aardappelen
Baby romaine
Onrijpe mango
Paprika
Tomaat
Crème fraîche
Zwarte knoflook
Asian bbq spices
Baharat
Wij hadden nog een optie om iets extra’s uit te kiezen en dit zijn chilivlokken en een limoen geworden.

 

Wij hebben de kabeljauw gebakken met de Asian bbq spices, de aardappelen in kleine blokjes gesneden en gebakken met de Baharat kruiden, van de mango, paprika en tomaat een salade gemaakt met de Asian bbq spices, chilipeper en limoen en dit geserveerd in een Romaine slaschuitje. Daarbij een saus gemaakt van de crème fraîche en zwarte knoflook.

 

Omdat de kabeljauw tijdens het bakken helemaal uit elkaar viel, heb ik besloten om er nu een ceviche van te maken. Super verse kabeljauw haasjes hiervoor bij de visboer gehaald en in blokjes gesneden voor de ceviche.
Omdat de salade zo lekker was, heb ik deze weer zo gemaakt.
En van de Roseval aardappelen heb ik crunchy chips gemaakt en deze geserveerd met een sausje gemaakt van de crème fraîche.
Zo is het toch een heel ander gerecht geworden met dezelfde ingrediënten.

 

Chips

 

Ik heb wel eens zelf chips gemaakt, maar dat was al lang geleden. Het leek mij wel lekker om van de Roseval aardappelen chips te maken en deze te kruiden met de Baharat kruiden. Warme chips zo uit de pan en zelf lekker gekruid is toch wel een verwennerij.
Ik heb geen frituurpan (uit zelfbehoud) maar als ik wil frituren doe ik dat in olie in een pan.
Voor de chips kan je de aardappel het beste in hele dunne plakjes snijden. Dit doe je met een mandoline of een kaasschaaf.
Je hoeft natuurlijk niet de chips erbij te maken, maar het is wel lekker om iets krokants bij de ceviche te serveren. In plaats van chips kan je ook cassave kroepoek, pappadums of emping erbij serveren.

 

Tip:

 

Het is een hele lijst met ingrediënten en bereiding geworden. Maak dit gerechtje daarom op een speciaal etentje thuis. De salade met mango kan je al ruim van tevoren maken en in de koelkast zetten en als je zelf geen chips gaat bakken, valt de bereiding reuze mee.

 

 

Recept Kabeljauw ceviche met chips:

Kabeljauw ceviche met chips. Heerlijke ceviche gemaakt van kabeljauw, met daarbij een salade en zelfgemaakte chips. Dit wil je proeven!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Vis, Voorgerechten
Keuken Caribisch
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 mango
  • 1 paprika
  • 1 tomaat
  • 3 el olijfolie
  • ½ tl limoenrasp
  • 1 tl Asian bbq spices
  • ¼ tl chilivlokken
  • zout
  • 1 krop baby romaine
  • olie om te frituren
  • 2 Roseval aardappelen
  • 1 tl Baharat
  • zout
  • 2 el crème fraîche
  • ¼ tl chilivlokken
  • 250 gr kabeljauwhaasjes
  • 2 teentjes zwarte knoflook
  • 1 limoen
  • 1 tl Asian bbq spices
  • ¼ tl chilivlokken
  • zout

Instructies
 

  • Salade: snijd de mango, paprika en tomaat in blokjes van een ½ centimeter. Meng de olijfolie met de limoenrasp, Asian bbq spices, chilivlokken en zout naar smaak in een grote kom. Meng de mango, paprika en tomaat door de dressing en zet even apart.
  • Chips: snijd de aardappelen in hele dunne plakjes met een mandoline. Doe ze in een grote bak met koud water, giet ze daarna af. Dep de plakjes heel goed droog met een schone theedoek of keukenpapier (hoe droger hoe krokanter de chips).
  • Verhit de olie in een pan tot 180°C. Frituur de aardappelplakjes in porties in de hete olie gedurende een paar minuten. Draai ze tijdens het bakken wel om.
  • Schep ze dan uit de olie en leg ze op keukenpapier. Bestrooi ze met een mengsel van Baharat en zout.
  • Ceviche: meng het sap van de limoen met de Asian bbq spices, chilivlokken en zout in een kom. Snijd de kabeljauw in blokjes van ongeveer een centimeter. Snijd de zwarte knoflook fijn.
  • Meng de vis met de knoflook door het aangemaakte limoensap. Laat dit afgedekt ongeveer 15 minuten marineren in de koelkast tot de kabeljauw mooi wit (en gaar) geworden is.
  • Snijd de blaadjes sla fijn. Meng de crème fraîche met de chilivlokken en zout.
  • Leg steekringen op de borden en maak een bodempje van de sla.
  • Verdeel hierop de salade en daarop de ceviche van kabeljauw. Lepel de crème fraîche ernaast en serveer met de chips.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating