IJskoffie met gecondenseerde melk
Als je nog nooit gezoete ijskoffie met gecondenseerde melk in je koffie hebt geprobeerd, mis je echt iets. Deze romige en zoete koffiedrank kan zowel koud als warm worden gedronken. Op warme dagen drink ik hem natuurlijk het liefst ijskoud. Het recept is eenvoudig en kan gemaakt worden met oploskoffie, gezette koffie, espresso of cold brew koffie.
IJskoffie
IJskoffie is een heerlijk verfrissend drankje, perfect voor warm weer. Als je net als ik de hele zomer geniet van ijskoffie of cold brew, dan is dit recept echt iets voor jou. Het lijkt een beetje op een Vietnamese koffie milkshake, maar is een stuk simpeler.
Vietnamese ijskoffie, ook wel cà phê đá of cafe da genoemd, wordt traditioneel gemaakt met koffie gebrouwen in een Phin (Vietnamees koffiefilter). Deze druppelt langzaam over een kopje met gezoete gecondenseerde melk.
Wat heb je nodig
- Koffie: gebruik oploskoffie (mokka), espresso of een andere koffie naar keuze.
- Gezoete gecondenseerde melk.
- IJsblokjes: ik heb ijsklontjes gemaakt van koffie voor extra koffiesmaak in de ijskoffie.
Ijskoffie maken
Deze ijskoffie maken is niet zo lastig, volg deze stappen en geniet!
- Zet koffie zoals je normaal zou doen of maak 2 kopjes sterke espresso.
- Voeg gezoete gecondenseerde melk toe aan een kopje.
- Giet de hete gezette koffie bij de melk en roer goed om alles te mengen. Proef en pas de hoeveelheid melk naar wens aan.
- Vul een apart kopje met ijsblokjes en giet de gezoete romige koffie erover.
Meer heerlijke koffierecepten
Ben je ook zo’n liefhebber van koffie? Probeer dan eens deze recepten:
- Friese koffie met berenburg
- Dalgona koffie
- Karamel koffie milkshake
- IJskoffie met kokoswater
- Romige ijskoffie Grand Marnier cocktail
- Koffie kokos milkshake
- Banoffee Coffee
- Koffie amandel banaansmoothie
Tip
Van deze koffie kun je ook een heerlijke cocktail maken. Serveer hem in een cocktailglas en voeg een scheut koffielikeur toe. Dit is een perfect alternatief voor dessert en koffie op een warme zomeravond.