Deze heerlijke warme chocolademelk is er een om jezelf te verwennen. Lekker op een koude avond voor de open haard. Ik heb alle verschillende manieren om zelfgemaakte warme chocolademelk te maken getest en deze methode als de beste gekozen. Het is rijk, romig en makkelijk te maken, met een intense chocoladesmaak. Garneer met slagroom of marshmallows voor een traktatie bij koud weer!
Warme chocolademelk
Omdat ik niet echt een theedrinker ben, maak ik op een koude dag, als ik zin heb in iets warms, meestal een cappuccino of een kop warme chocolademelk.
Hoewel je dit klassieke drankje op veel verschillende manieren kunt maken, bijvoorbeeld met cacaopoeder, vind ik de variant met cacaopoeder persoonlijk niet zo lekker.
Cacaopoeder heeft niet de cacaoboterinhoud die een chocoladereep heeft, het is dus niet zo rijk en romig. Je kunt die luxe romige warme chocolademelkervaring gewoon niet krijgen van cacaopoeder alleen. De chocoladesmaak zal ontbreken.
De beste warme chocolademelk begint altijd met echte gehakte chocolade! Voor het beste resultaat, zorg ervoor dat je een merk van goede kwaliteit gebruikt.
Normaal gesproken gebruik ik chocoladedruppels van Callebaut, maar je kunt ook een pure chocoladereep fijnhakken.
Tips voor de beste resultaten
Let op dat de melk niet kookt. Probeer bij het verwarmen van de melk niet van het fornuis weg te lopen. We willen de melk alleen maar verwarmen, niet aan de kook brengen, want dan loop je het risico dat de melk gaat schiften en krijg je een korrelig eindresultaat.
Gebruik een kwaliteitschocolade. Niet alle chocolade is hetzelfde. We gebruiken hier alleen eenvoudige ingrediënten, dus ze moeten van goede kwaliteit zijn.
Gebruik volle melk. Dit is niet het moment om de magere melk erbij te pakken. Trakteer jezelf op volle melk, zodat je een romige chocolademelk krijgt.
Smaakvariaties
Vervang de vanille-extract door wat pepermuntextract, voor een muntsmaakje!
Voeg ¼ tl kaneelpoeder, een snuf cayennepeper en een klein snufje zout toe aan de melk voordat je deze verwarmt. Zo krijgt het een kruidige smaak die doet denken aan Mexicaanse warme chocolademelk.
Voeg een shot espresso of een scheutje karamelsaus toe.
Je kunt ook andere soorten chocolade gebruiken dan de pure, zoals melkchocolade, witte chocolade of zelfs Ruby. In die gevallen kun je de hoeveelheid suiker verminderen, omdat deze zoeter zijn.
Of probeer eens deze zalige warme witte chocolademelk met dalgona.
De mogelijkheden zijn eindeloos!
In plaats van een likeur is een bruine rum ook erg lekker. Of je laat het eruit, dat kan ook.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.