Dik, smaakvol, romig (maar zonder room) is deze bevredigende geroosterde bloemkool en zoete aardappelsoep. De soep verwarmt je op koude dagen! In stukken gesneden bloemkool en zoete aardappelen worden door specerijen gemengd en dan geroosterd in de oven tot ze goudbruin zijn. Pureer het dan tot een heerlijke vegetarische soep die minimale voorbereiding vereist!
In dit gezonde recept voor soep voegt het roosteren van de bloemkool niet alleen diepte toe aan de smaak, maar voorkomt het ook dat de roosjes papperig worden. Serveer met een klodder zure room of yoghurt, olijfolie of knapperige zadenmix!
De soep is een eenvoudig eenpansrecept, zo makkelijk te maken, het is heerlijk gekruid en met een vleugje zoetheid van de zoete aardappelen.
Deze romige soep is 100% vegan, hij is heerlijk smeuïg zonder gebruik te maken van zuivel. Het is ook glutenvrij en laag in calorieën.
Maken
Snijd de bloemkool in roosjes, schil de zoete aardappel(en) en snijd deze in blokjes.
Begin met het mengen van de kruiden van de bloemkool en zoete aardappel in een grote diepe kom. Ik gebruik gerookte paprikapoeder en ras-el-hanout.
Rooster de groenten op een bakplaat in de oven tot ze zacht en de randen bruin zijn.
Terwijl de groenten aan garen zijn in de oven, kun je beginnen met het maken van het soeprecept. Bak de uien, knoflook en rode peper in een grote (soep)pan, tot de uien lichtbruin beginnen te worden. Je wilt dat het gerecht op dit moment erg geurig is. En dan voeg je de geroosterde groenten en groentebouillon toe.
Nadat alles samen 10 minuten heeft gekookt, is het tijd om te gaan mixen
Gebruik een staafmixer of een blender om de soep glad te maken en serveer.
Tips:
Sla het roosteren van de groenten niet over! Het roosteren voegt echt smaak toe aan deze soep omdat het de natuurlijke nootachtigheid naar boven haalt.
Je kunt ras-el-hanout eventueel vervangen door een andere specerijenmix die jij lekker vindt.
Als de bloemkool niet in het seizoen is, koop dan diepvries bloemkool in de supermarkt. Net zo goed en sneller gaar omdat deze al iets voorgekookt is.
Maak de soep in een pan met dikke bodem. Door de dikte van de bodem van de pan wordt de warmte gelijkmatiger verdeeld en heb je minder kans dat de bodem van de soep aanbrandt.
Mix de soep en laat hem niet te dik worden. Ik vind het gebruik van een staafmixer de gemakkelijkste en eenvoudigste manier. Als alternatief kunt u de soep in porties in een blender scheppen. Wees echter voorzichtig, want de soep zal erg heet zijn.
Serveer het met iets knapperigs zoals gebakken kleine bloemkoolroosjes en zoete aardappelblokjes en/of zadenmix.
Je kunt de soep van tevoren te maken, laat de soep goed afkoelen en doe je hem in een afsluitbare bak. Het blijft ongeveer vier dagen goed in de koelkast.
Probeer ook eens deze heerlijke Bloemkoolsoep met kerrie.
Recept Geroosterde bloemkool en zoete aardappelsoep:
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 1 grote zoete aardappel
- olijfolie
- 1 el gerookte paprikapoeder
- 1 el ras-el-hanout
- ± 1 ltr groentebouillon
- 1 ui
- 4 tenen knoflook
- ½ rode peper
- 1 el tijmblaadjes
- peper en zout
- 4 takken koriander
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Snijd de bloemkool in stukken gesneden (mooie kleine roosjes achterhouden) en de zoete aardappel in blokjes gesneden (mooie kleine blokjes achterhouden).
- Snipper de ui, hak de knoflook, rode peper en tijmblaadjes fijn.
- Leg op een grote bakplaat voorzien van bakpapier de bloemkoolroosjes en zoete aardappelblokjes. Besprenkel met olijfolie, specerijen en strooi er wat zout over.
- Rooster de groente ongeveer 45-50 minuten in de oven totdat het gaar en goudbruin is geworden.
- Fruit in een grote soeppan de ui, knoflook en rode peper aan in olijfolie. Voeg de tijm en wat zout erbij en bak dit nog even mee.
- Haal de bloemkool en zoete aardappel uit de oven en doe dit in de soeppan bij de ui. Voeg dan de bouillon toe en breng aan de kook en laat nog 10 minuten zachtjes koken.
- Haal van het vuur, doe het in een blender en mix tot een gebonden soep. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
- Bak ondertussen de overgebleven bloemkoolroosjes en aardappelblokje in olijfolie met een beetje zout in een pan tot ze zacht zijn.
- Serveer de soep in een kom met daarop een zadenmix, bloemkoolroosjes, aardappelblokjes en een paar blaadjes koriander.