Mijn broer die al heel lang op Ibiza woont en daar chef-kok geweest is, deelt regelmatig foto’s van wat hij maakt in de familie app. Als ik om een recept vraag, krijg ik heel summier een aantal ingrediënten door en dat is het dan. Vorige week deelde hij foto’s van een soort gerookte tofu beignets. Hij liet weten dat hij een soezenbeslag gemaakt had en de tofu hierin verwerkt had. Dit leek mij te moeilijk, maar gaf mij wel de inspiratie om de beignets op mijn manier te maken. Het is een heerlijk vegan receptje geworden.
Beignets
Deze beignets kan je ook fritters of hartige koekjes noemen. Maar natuurlijk kan je ook zoete beignets maken. Beignets worden gemaakt van een deeg dat wordt gebakken of gefrituurd tot het knapperig is aan de randen en zacht in het midden. In het deeg worden stukjes vlees, groenten of fruit verwerkt, zoals deze:
Kruidige pompoen fritters met chilisaus
Bieten fritters met yoghurtsaus
Mossel fritters met maïs en prei
Gerookte tofu
Gerookte tofu lijkt qua textuur op extra stevige tofu, maar heeft een heerlijke rokerige smaak. Het is zo makkelijk te gebruiken in allerlei simpele, voedzame gerechten. De lekkere rokerige smaak voegt zoveel smaak toe aan allerlei soorten maaltijden.
Traditioneel wordt het gerookt op theebladeren of houtsnippers, maar het kan ook met vloeibare rook worden gemaakt. Afhankelijk van het merk dat u koopt, kunnen de technieken om die rokerige smaak te verkrijgen variëren.
Omdat het veel smaakvoller is dan gewone tofu, hoef je niet altijd extra kruiden of marinades toe te voegen.
Gerookte tofu is samen met andere verpakte sojaproducten (zoals gewone tofu of tempeh) te vinden in het koelvak van jouw supermarkt. En je vindt het sowieso in biologische winkel of toko’s.
Probeer ook eens deze heerlijke Noedels met gerookte tofu.
Togarashi*
Togarashi is een Japans kruidenmengsel dat bestaat uit zeven verschillende ingrediënten. Vrij vertaald betekent het dan ook zoiets als ‘chilipeper met zeven smaken’. Het wordt vooral gebruikt om je ingrediënten en gerechten op het eind nog een beetje pit mee te geven. Denk aan noedels of gestoomde rijst, sushi, poke bowl, groenten en gebakken vlees of vis. Maar het is ook lekker in een marinade of soep!
De mix bestaat doorgaans uit de volgende kruiden en specerijen: szechuanpeper, rode chilivlokken, gember, nori, gedroogde sinaasappelschil, maanzaad, witte en zwarte sesamzaadjes.
Je kunt Togarashi kopen in de supermarkt of toko. Vaak staat er dan nanami of shichimi togarashi op de verpakking.
Kun je het Japanse kruidenmengsel niet vinden in de winkel? Gebruik dan gewoon wat chilivlokken (of poeder) met wat kerriepoeder en sesamzaadjes.
Probeer ook eens deze bijzondere Erwtensoep met zoete aardappel en Togarashi.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.