In mijn crash dieet weken heb ik heel veel verse kruiden gekocht. Maar zo aan het eind van de twee weken, dreigde ik kruiden over te houden. Vooral een grote bos dille lag nog te lonken in de koelkast. Wat te doen ermee. Hoe kan je dille verwerken zodat je er nog lang plezier van hebt. Natuurlijk ….. een lekkere kruidenboter. Leg deze in de vriezer en je hebt altijd een lekkere boter voorradig. De dilleboter met knoflook, citroen en mierikswortel is heerlijk bij bijvoorbeeld de barbecue of op een stukje vis of kip.
Ik heb een keukenmachine gebruikt om deze boter te maken. Als je die niet hebt, is dit geen probleem, dan komt het betere hakwerk van pas.
Ik hoef het niet te zeggen he? Wel roomboter gebruiken!
Je kunt het net zo pittig maken als je zelf wilt, door meer of minder knoflook en (verse) mierikswortel te gebruiken.
Kruidenboters
En nog zo’n heerlijke kruidenboter is deze Koriander chipotleboter
Recept Dilleboter met Knoflook, Citroen en Mierikswortel:
Ingrediënten
- 250 gr roomboter
- 10 takken dille, blaadjes ervan
- 1/2 citroen, rasp ervan
- 2 teentjes knoflook, geraspt
- 1 el mierikswortelrasp
- peper en zout
Instructies
- Haal bijtijds de roomboter uit de koelkast om zacht te worden.
- Doe de dille blaadjes in je keukenmachine en hak ze fijn met de pulseerknop.
- Voeg dan de citroenrasp, geraspte knoflook en mierikswortel toe en meng dit even door de dille.
- Voeg nu de boter in klonten toe en meng tot je een mooie groene boter krijgt. Breng op smaak met peper en zout.
- Leg de boter op een groot vel huishoudfolie en maak er een mooie strakke rol van. Knoop de uiteinden dicht en laat in de koelkast hard worden.
- Je kunt daarna de kruidenboter eventueel invriezen voor later gebruik.