Deze kipkluifjes met cola zijn de lekkerste kluifjes die je ooit gegeten hebt. Ik had nog een blikje cola liggen dat bijna over datum was. Zo kwam ik op het idee om deze kipkluifjes te maken. Ze zijn heerlijk pittig door de gerookte paprikapoeder en chipotle.
Het resultaat? Mals, sappig vlees omhuld met een plakkerige, glanzende saus. Deze kipkluifjes zijn eenvoudig te maken en ongelooflijk lekker. Als je op zoek bent naar een gerecht waar je je vingers bij af kunt likken en dat toch gemakkelijk te bereiden is, dan is dit recept zeker de moeite waard.
Cola
In wezen zijn het kippenvleugels die in de oven worden gegaard en afgelakt met een saus van cola, sojasaus, aromaten en kruiden. Tijdens het inkoken wordt de vloeistof dik, glanzend en sticky. Dit bedekt de kluifjes met een smakelijke laag die een perfect uitgebalanceerde zoet-hartige en aromatische smaak geeft.
Je kunt voor dit recept Coca-Cola, Pepsi of een ander merk cola gebruiken. Het verschil in smaak is minimaal. Zorg er wel voor dat je de originele cola gebruikt en niet de light-, zero- of dietvariant, omdat het suikergehalte essentieel is voor de saus.
We weten allemaal dat frisdrank niet goed is voor je gezondheid en normaal gesproken komt het bij mij het huis niet in. Beschouw deze cola kipkluifjes als een eenmalige traktatie, net zoals bij fried chicken, Spaanse gefrituurde kipkluifjes of buffalo style kipkluifjes.
Ik heb geprobeerd leuke feiten over dit gerecht te vinden, zoals wie het heeft uitgevonden, maar het lijkt erop dat niemand het precies weet. Kanshebbers voor de oorsprong zijn de Chinezen, de Taiwanezen en de Amerikanen. Ongeacht waar ze vandaan komen, het staat vast dat deze kipkluifjes zo lekker zijn dat je je vingers erbij aflikt.
Kipkluifjes
Voor dit recept heb ik kipkluifjes, oftewel kip borrelhapjes, gebruikt, maar je kunt ook kippenvleugels of kipdrumsticks nemen. Houd voor drumsticks wel een langere baktijd aan.
Hoewel het gerecht oorspronkelijk populair werd gemaakt met kippenvleugels, kun je het vlees gerust vervangen door kippenbouten of dijen met vel. Snijd het vlees in dat geval een paar keer in, zodat de smaak beter kan doordringen. Verleng de bereidingstijd met ongeveer 5 minuten voor grotere stukken kip.
Kipkluifjes met cola recept:
Ingrediënten
- 1 kg kipkluifjes
- zout
- 1 tl komijnpoeder
- 1 el gerookte paprikapoeder
- 1 blikje cola
- 1 kippen bouillonblokje
- 2 lente-uitjes, fijn gesneden
- 1 teentje knoflook, geraspt
- 1/2 tl chipotle (of chilivlokken)
- 3 el bruine suiker
- 2 el sojasaus
- 1 lente-ui, in dunne ringen gesneden
- korianderblaadjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Droog de kluifjes goed af en bestrooi ze met de komijn- en paprikapoeder. Doe ze in een grote braadschaal en zet ze in de oven. Bak ze 30 minuten.
- Ondertussen doe je de ingrediënten voor de saus in een middelgrote pan en laat dit inkoken tot een dikke saus (ongeveer 15 minuten).
- Haal de kluifjes dan uit de oven en smeer ze in met de saus. Zet de schaal weer in de oven en bak ze in 15-20 minuten goudbruin en gaar.
- Serveer ze direct uit de oven en garneer met wat lente-ui en korianderblaadjes.