Met een tas vol met lekkere ingrediënten verlieten wij Het Lokaal te Amersfoort. Bij het shoppen had ik al een idee van wat ik wilde gaan maken van al het lekkers. Omdat wij in onze vegetarische maand (elk jaar in januari) zitten, worden dat uiteraard vegetarische gerechten. Vandaag is het bulgur met kikkererwten en geglaceerde wortelen. Door verschillende structuren en veel smaak aan een gerecht te geven, mis je het vlees totaal niet. De kikkererwten worden gebakken met een (pittige) gerookte paprikapoeder en de wortelen worden eerst beetgaar gekookt en daarna geglaceerd in granaatappelmelasse en honing. Heerlijke Midden-Oosterse smaken bij elkaar. Probeer het eens.
Als je niet van koriander houdt, vervang dit dan door verse munt, lente-ui of peterselie.
Bulgur kan je ook heel goed gebruiken in bijvoorbeeld zoete gerechten. Probeer eens deze heerlijke Bulgur met Griekse yoghurt en zuidvruchten.
Ingrediënten
- 12 kleine smalle wortelen
- 250 gr bulgur
- 600 ml groentebouillon
- 3 rode uien
- 2 blikken (à 400 gr) kikkererwten
- 2 teentjes gerookte knoflook
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 40 gr gedroogde cranberries
- 40 gr hazelnoten, geroosterd
- 4 takken koriander
- 4 takken tijm
- 4 el granaatappelmelasse
- 4 honing
- olijfolie
- peper en zout, naar smaak
Instructies
- Schil de wortelen en kook deze in groentebouillon samen met de bulgur in een pan beetgaar.
- Verwijder de schil van de rode uien en snijd ze in dunne ringen. Giet de kikkererwten af, spoel ze onder koud water en laat uitlekken. Snijd de knoflook in hele dunne plakken.
- Bak de uien glazig in een scheut olijfolie in een grote koekenpan. Voeg dan de kikkererwten, knoflook en paprikapoeder toe en bak dit ongeveer 3-5 minuten op hoog vuur.
- Giet de wortelen en bulgur af en bak de wortelen in een andere bakpan in een scheutje olijfolie met de takken tijm rondom even aan. Leg een vel aluminiumfolie over de zeef met bulgur om deze warm te houden.
- Voeg dan de granaatappelmelasse en honing toe bij de wortelen en bak ze op laag vuur goudbruin. Giet eventueel een scheutje water toe als het dreigt aan te branden.
- Strooi als laatste de gehakte hazelnoten en koriander over de kikkererwten.
- Lepel de bulgur op de borden en schep daarop de kikkererwten. Leg drie geglaceerde wortelen erop en lepel nog wat vocht uit de pan van de wortelen erover.