Bulgogi is een Koreaans pittig vleesgerecht, meestal gemaakt van rundvlees maar er wordt ook wel varkensvlees voor gebruikt. Het wordt niet voor niets vuurvlees genoemd, het is namelijk behoorlijk pikant. Ik heb met de saus een broodje met bulgogi speklapjes geworden. Een broodje waar jij je vingers bij aflikt, zo lekker!
Deze speklapjes zijn ook erg lekker geserveerd met witte rijst en wat roergebakken bimi of peultjes.
Bulgogi
Het Koreaanse gerecht bulgogi bestaat uit dunne plakjes gemarineerd en gegrild rundvlees. Het gerecht wordt vooral op een Koreaanse tafelbarbecue op houtskool bereid, maar je kunt het natuurlijk ook in een grillpan of wok bereiden.
Hiervoor kan je ribeye, entrecote of ossenhaas gebruiken. Marineer het in de hartig/zoete saus en grill het snel zodat er perfect gekarameliseerd vlees ontstaat.
Bul betekent trouwens vuur en gogi betekent vlees.
Je kunt ook ander vlees gebruiken zoals varkensvlees, kip of een ander soort steak.
Een authentieke bulgogi marinade bestaat uit sojasaus, bruine suiker, sesamolie, chili, knoflook en ui. Je kunt de marinade zelf maken, gebruik dan voor de chili de Koreaanse gochujang chilipeperpasta. Dit is een gefermenteerde hartige, rokerige en kruidige pasta waar je gerechten mee op smaak kunt brengen. Laat het vlees minimaal twee uur of nog liever een hele nacht marineren.
Wil je de marinade liever niet zelf maken, bestel de bulgogi saus dan bij een online toko.
Erbij
Bulgogi wordt meestal gecombineerd met gestoomde witte rijst, sla en kimchi. Het vlees, de rijst en kimchi wordt verpakt in slabladeren of andere bladgroente zoals koolbladeren. Je maakt er dus een slawrap van. Hierbij kan je dan nog een saus serveren.
Ik heb het dus in een pistoletje geserveerd, met lekker veel sla, rauwkost, lente-ui, koriander en de pittige ingelegde radijs. Je kunt die laatste ook vervangen door lekkere zelfgemaakte kimchi.
Het recept voor de ingelegde radijs* vind je hier. En wil je zelf de Koreaanse kimchi maken, dan vind je hier een recept ervoor.