Het is herfst, tijd voor een lekkere stoofpot! Maak een grote pan van deze Boeuf Bourguignon klaar. Mocht je wat overhouden, gebruik dit dan de volgende dag als ragout voor over de spaghetti: breng alles opnieuw aan de kook en laat het zo lang sudderen tot het vlees uit elkaar valt.
Boeuf Bourguignon
Malse stukjes rundvlees gestoofd in een rijke jus van rode wijn: dat is de klassieke Franse Boeuf Bourguignon. Het is niet voor niets wereldwijd een geliefde klassieker. Dit gerecht vraagt om tijd en aandacht. Terwijl het suddert, kun je zelf genieten van een glas wijn.
Je hoeft geen ervaren kok te zijn om dit gerecht te maken. Het recept is eenvoudig en vergevingsgezind, zelfs al is het door de jaren heen ontelbare keren gemaakt in keukens over de hele wereld. Volg de stappen, neem de tijd en geniet van het resultaat.
Vlees
Gebruik doorregen runder riblappen voor dit gerecht. Snijd het vlees in grote stukken of laat de slager dit voor je doen. Bestrooi de stukken vlees met peper, zout en bloem.
Schroei het vlees aan op hoog vuur, maar bak het in porties. Te veel vlees tegelijk aanbakken werkt niet: het begint te stoven in plaats van lekker bruin te worden. Voeg het aangebakken vlees vervolgens toe aan de pan met wijn.
Rode wijn
Welke rode wijn past het beste bij Boeuf Bourguignon? Het hoeft geen dure wijn te zijn, maar kies wel een wijn van goede kwaliteit. Een slechte wijn zorgt voor een teleurstellend gerecht.
Een volle rode Bordeaux is altijd een goede keuze. Schenk dezelfde wijn bij het gerecht als die je gebruikt hebt om te stoven. Vraag je slijter om advies als je twijfelt.
Wil je geen wijn gebruiken? Je kunt deze volledig vervangen door runderbouillon, maar de unieke smaak van het gerecht komt echt door de wijn.
Tips
- Als je het gerecht een dag van tevoren maakt, zijn de smaken nóg intenser en lekkerder.
Wat serveer je bij Boeuf Bourguignon?
Serveer het stoofvlees met een simpele aardappelpuree of een groentepuree, zoals een pastinaakpuree of pompoenpuree. Het gerecht zit boordevol smaak, dus houd het bijgerecht eenvoudig.
Heb je dit recept gemaakt en vond je het lekker? Laat hieronder een reactie en beoordeling achter!
Boeuf Bourguignon recept:
Ingrediënten
- 1,4 kg runder riblappen
- 2 eetl bloem
- 2 eetl olijfolie
- 750 ml volle rode wijn
- 2 laurierblaadjes
- 5 kruidnagels
- ½ bosje tijm
- 1 eetl tomatenpuree
- 2 runderbouillonblokjes, verkruimeld
- 150 gram magere spekblokjes
- 14 verse zilveruien
- 3 tenen knoflook
- 250 gram winterpeen
- 250 g paddenstoelen
- peper en zout
Instructies
- Snijd de riblappen in grote stukken, strooi er zout en peper over en wat bloem.
- Giet de rode wijn in een grote stoofpan en breng dit aan de kook. Voeg de laurierblaadjes, kruidnagels, tijm, tomatenpuree en bouillonblokjes erbij, meng alles en zet het vuur laag.
- Bak in porties het vlees in een koekenpan op hoog vuur aan beide kanten goudbruin. Doe het vlees dan bij de pan met wijn.
- Verwijder de schil van de zilveruitjes, snijd de winterpeen en knoflook in plakjes.
- Bak het in reepjes gesneden ontbijtspek in een braadpan zonder olie of boter op laag vuur in 5 min. uit. Voeg de uitjes, winterpeen en knoflook toe en bak dit nog 5 min. mee.
- Schep uit de pan en doe het bij het vlees in de pan.
- Laat 2 uur en 30 min. zonder deksel op de pan zachtjes stoven.
- Veeg de champignons schoon, halveer eventueel de grote en doe ze in de pan.
- Laat het vlees en de groenten nog 30 min. sudderen.
- Proef of het vlees mals is en breng eventueel op smaak met peper en zout.
- Lekker met aardappelpuree.