Bitterballen met chorizo en paprika

Het is weer zo ver …. de swiepswapswoep receptenswap van Mandy van Mandyandmore is deze maand weer een feit. Ik werd gekoppeld aan Ilona van Worstenbroodenwijn. Misschien wist je het nog niet, maar die leuke Ilona is DE bitterballen koningin van Nederland. Natuurlijk moest het een bitterbalrecept worden die ik ging maken van haar en het zijn de meest populaire bitterballen met chorizo en paprika geworden. Ilona heeft nog heel veel meer heerlijke en bourgondische recepten op haar site staan, maar ik wilde mijzelf uitdagen om voor de eerste keer (ja echt!) zelf bitterballen te maken. Ohja en ze heeft ook een bitterballen site waar nog meer te lekkere bitterballen op staan.

 

Ilona

 

Ilona woont in Brabant en is een fulltime Bourgondiër met een hoofdletter B zoals ze dat zelf zegt. Het creëren van bitterballen is een uit de hand gelopen hobby van haar en ze deelt die graag met ons. En dat vinden wij helemaal niet erg. Haar signature bitterbal is deze met chorizo en paprika. Iedereen vindt die lekker zegt ze. Dus daarom heb ik deze gekozen, maar ik denk dat er nog wel andere bitterbalrecepten van haar gemaakt zullen worden in huize Culinea.

 

Bitterballen

 

Nu ben ik wel gek op bitterballen, maar had ze nog nooit gemaakt. Shame on me, want mijn vader was nog wel de kroketten koning in ons dorp. Die maakte hij van scratch, eerst bouillon maken met vlees erin, dan de salpicon en daarna stond hij ze met de hand te draaien en te paneren. Honderden per uur maakte hij er en ze vlogen de deur uit. Daarom ben ik een beetje verpest, want ja geen enkele kroket kan meer tippen aan die van mijn vader. Ook maakte hij zelf patat frites en bami- en nasiballen met de hand. Wat een werk zeg, maar wat lekker was dit. Op zaterdagmiddag kregen wij dan patat met een kroket erbij en dat wisten onze vriendjes en vriendinnetjes. Die wilden altijd op zaterdagmiddag bij ons spelen, haha.

 

Maar nu over de bitterballen van Ilona. Ze maakt de meest bijzondere en lekkere combinaties! Laat je verrassen op haar bitterballen website.
Als je zelf deze bitterballen wilt maken, neem er dan wel even de tijd voor. Je kunt het werk het beste over 2 of 3 dagen verdelen, dan valt het allemaal reuze mee. Eerst maak je de salpicon (ragoutvulling), dit zet je dan weg in de koelkast om op te stijven.
Dan draai je de balletjes en paneer je ze. Ik heb ze daarna in de vriezer gelegd en heb ze toen de volgende dag gefrituurd.
Ben jij ook zo gek op bitterballen? Ilona heeft Het Bourgondische Bitterballenboek geschreven waarin maar liefst 30 unieke bitterbalrecepten staan.

 

Tips van Ilona:

 

Gebruik eiwitten* voor het paneren en koop deze in een flesje.
Ik was zo eigenwijs om wel eiwit van verse eiwitten te gebruiken, maar dit werkt toch minder goed. Van de overgebleven eigelen heb ik trouwens een heerlijke mayonaise met citroen voor bij deze bitterballen gemaakt.
Ga de bitterballen wel dubbel paneren hierdoor krijg je een krokant korstje en gaan ze minder snel kapot tijdens het frituren.
Als je ze invriest doe dit dan op een schaal en zorg dat de bitterballen elkaar niet raken, anders plakken ze aan elkaar vast.

 

 

Recept Bitterballen met chorizo en paprika:

Bitterballen met chorizo en paprika. Oh ik heb me toch heerlijke en pittige bitterballen gemaakt. Dit recept komt uit Het Bourgonidsche Bitterballenboek.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 6 gr gelatine
  • 300 gr rundvleesbouillon
  • 225 gr chorizo
  • 50 gr rode paprika
  • 2 bosuitjes
  • 60 gr roomboter
  • 90 gr bloem
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 200 gr eiwit*
  • 50 gr bloem
  • 175 gr paneermeel

Instructies
 

  • Leg de gelatineblaadjes in koud water. Weeg de bouillon af op exact 300 gram.
  • Verwijder het vel van de chorizoworst en snijd deze in stukken van 1 centimeter, snijd de paprika in stukjes en hak de bosuitjes in kleine stukjes.
  • Zorg voordat je begint dat alle ingrediënten afgewogen zijn en klaar staan.
  • Nu gaan we de salpicon maken. Pak een hapjespan en zet deze op middelhoog vuur. Bak hierin de stukjes chorizo aan (zonder olie), voeg dan de blokjes paprika toe en bak dit ook even mee.
  • Schep ze uit de pan (laat chorizo olie erin zitten) en doe dit samen met de bouillon en paprikapoeder in een blender. Pureer dit, het hoeft niet helemaal glad te zijn.
  • Smelt de roomboter in de hapjespan en doe de bloem er in één keer bij. Roer dit goed met een spatel om de ingrediënten te mengen. Laat het 3 minuten zachtjes garen.
  • Voeg de chorizobouillon erbij en meng dit al roerende tot een samenhangende massa. Haal de pan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze door de ragout.
  • Meng de bosuitjes erdoor, schep het in een platte schaal en laat het afkoelen onder een vel
  • vershoudfolie. Plaats het dan in de koelkast om te laten opstijven (liefst een hele nacht).
  • Als de salpicon goed opgesteven is, haal je het uit de koelkast en ga je balletjes draaien. Lepel een beetje salpicon op een keukenweegschaal en weeg porties tussen de 15-18 gram af. Je wilt wel dat alle bitterballen even groot zijn! Draai dan balletjes van het deeg.
  • Zet op het aanrecht drie grote schalen klaar en doe in de 1e bloem, de 2e het losgeklopt eiwit en de 3e het paneermeel. Rol de ballen eerst door de bloem, dan het eiwit en daarna door het paneermeel. Dan gaan ze nog een keer door het eiwit en paneermeel.
  • Frituren: Verwarm de frituurpan of olie in een diep pan op 180˚en frituur hierin de bitterballen in 3 minuten. Schep ze er voorzichtig uit en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating