Ik heb toch een lekkere en verantwoorde dip voor jullie. Deze bieten yoghurtdip met mierikswortel zal het goed doen bij de borrel, maar ook als voorgerechtje. Serveer het met crackers en rauwkost en smullen maar.
Dit recept is gebaseerd op Ćwikła, een pittige Poolse salade gemaakt van geraspte bieten en mierikswortel, die doorgaans met Pasen wordt geserveerd. Het heeft een grote, krachtige smaak die zuur, fris en pittig is. De mierikswortel geeft de dip een unieke pittigheid, terwijl bieten een aardse zoetheid geven.

 

Deze dip leent dezelfde smaken en transformeert ze in een levendige dip die geschikt is voor een feestje. Gepureerde bieten en mierikswortel worden gemengd met romige Griekse yoghurt om een roze dip te creëren die net zo lekker als verbluffend is. Het is zeker niet traditioneel, maar het zijn de smaken waar ik van hou, getransformeerd in iets heerlijks. Als je geen verse mierikswortelwortel bij jouw groenteboer kunt vinden, kan je deze gerust vervangen door een potje mierikswortel. Je kunt ook voorgekookte bieten gebruiken om jezelf wat tijd te besparen.

Bieten yoghurtdip met mierikswortel

 

Rode bieten*

 

Dit rode knolletje met zijn aardse smaak bevat weinig calorieën, zit vol met vitamines, mineralen en antioxidanten. Rode bietjes zijn het hele jaar door vers verkrijgbaar omdat er een zomer en winter variant van bestaat.
Je kunt rauwe bietjes koken, maar ik vind het lekkerder om ze gaar te poffen in de oven. Hierdoor krijgen ze een intensere smaak.

 

Verwarm de oven voor op 200˚ C. Spoel de bietjes schoon maar laat de wortels eraan zitten.
Scheur van een rol aluminiumfolie stukken af. Leg ook een vel aluminiumfolie op je bakplaat.
Giet een lepeltje olie op elke velletje aluminiumfolie, leg hierop een takje tijm en daarop het bietje. Pak ze goed in en leg ze op de bakplaat.
Schuif de bakplaat midden/boven in de oven en pof de bieten ongeveer 60 minuten. Check na een uur of ze gaar zijn door met een mesje door het folie heen te prikken. Als ze nog hard zijn, laat je ze nog even verder poffen.
Als ze zacht zijn haal je ze eruit en laat ze afkoelen. Nu kan je heel makkelijk de schil eraf wrijven.

 

Ik zou er meer poffen in de oven. De overige bietjes kan je dan gebruiken in deze recepten:

 

Rode bieten orzotto met balsamico
Vegetarische paneer en rode bieten curry
Rode bietenhummus
Cranberry bietencompote
Rode bietenstamppot met mierikswortel en dille
Bietensalade met bloedsinaasappels

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Bieten yoghurtdip met mierikswortel: