Ik had mij op de markt bij mijn groenteboer een heel kistje oesterzwammen laten aansmeren. Maar ja wat ga je ermee doen? Nu zijn paddenstoelen heerlijk bij een biefstukje en ik had al een bavette gekocht. Ik heb er een Oosterse twist aan gegeven, door de bavette te marineren in sambal en sojasaus en de oesterzwammen te frituren. Deze bavette met oesterzwammen tempura is een hele toffe combi geworden.
Deze oesterzwammen tempura is ook heerlijk om zo te eten bij bijvoorbeeld een borrel. Doe er dan een schaaltje zoete chilisaus apart bij.
Ik heb een speciaal Japans instant tempurabeslag (bloem) hiervoor gebruikt en dit aangemaakt met koud bier. Maar je kunt ook (zelfrijzend) bloem en koud koolzuurhoudend water hiervoor in de plaats gebruiken. Het voordeel van het Japanse tempura bloem is dat dit een licht en krokant resultaat geeft.
Zoete chilisaus*
Zoete chilisaus kan je heel goed zelf maken, wist je dat? Als je daar zin en tijd voor hebt, dan vind je hier het recept. Probeer het eens!
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Bavette met Oesterzwammen Tempura:
Ingrediënten
- 300 gr bavette
- 1 tl sambal
- 2 el sojasaus
- 1 tl zonnebloemolie
Tempura
- 150 gr oesterzwammen
- 200 gram (zelfrijzend) bloem
- 2 el 5-kruidenmix
- 1 tl chilipoeder
- 330 ml ijskoud bier
- 750 ml zonnebloemolie
Erbij
- zoete chilisaus*
Instructies
- Meng de sambal met de sojasaus en olie en marineer hierin de bavette voor ongeveer een uurtje (buiten de koelkast, dan kan het vlees gelijk op kamertemperatuur komen).
- Verwarm de zonnebloemolie in een diepe pan of zet de frituurpan aan op 180°C.
- Borstel de oesterzwammen schoon.
- Maak een beslag van de bloem met het koolzuurhoudend water. Het moet de dikte hebben van pannenkoekenbeslag. Voeg de 5-kruiden en wat peper en zout toe.
- Verhit een grill- of antiaanbakpan op hoge temperatuur op het vuur en bak hierin de steak in ongeveer 8-10 minuten aan beide kanten goudbruin.
- Draai de bavette een paar keer om tijdens het bakken. Druk met je vinger op het vlees en het is gaar als het zich in laat drukken maar ook direct terugveert.
- Haal de bavette uit de pan, bedek met aluminiumfolie en laat de steak 10 minuten rusten.
- Ondertussen kan je de oesterzwammen frituren.
- Haal een deel van de oesterzwammen door het beslag en bak deze in de hete olie in ongeveer 2-3 minuten goudbruin. Haal ze eruit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Strooi er wat zeezout overheen. Herhaal dit nog een paar keer tot alle paddenstoelen gefrituurd zijn.
- Snijd de bavette in dunne plakken dwars op de draad.
- Serveer de plakjes vlees met de oesterzwammen en een beetje zoete chilisaus.