Wij zijn gek op panna cotta, maar ik maak het eigenlijk te weinig. Ik had op de markt heel veel aardbeien en basilicum gekocht en omdat het zondag toetjesdag is bij ons, heb ik deze twee gecombineerd in een nagerecht. Aardbeien en basilicum zijn sowieso een match made in heaven, maar wees niet bang de panna cotta heeft slechts een subtiele smaak van basilicum. Probeer deze basilicum panna cotta met aardbeien en laat me weten wat jij ervan vindt.
Panna cotta
Het Italiaanse nagerecht panna cotta is een zijdezacht puddinkje wat meestal alleen maar uit slagroom(!) bestaat. Niet goed voor de lijn dus, maar wel super lekker.
Panna cotta betekent dan ook gekookte room en dat is de basis van dit dessert.
Je kunt heel goed variëren met het basisrecept door er allerlei smaken aan toe te voegen. Ik heb nu basilicum eraan toegevoegd, maar je zou ook nog een ander kruid kunnen gebruiken zoals munt of citroenmelisse bijvoorbeeld. Of je voegt alleen maar vanille toe, dat is ook super lekker.
Dit nagerecht maken is echt niet moeilijk en met dit recept kan het niet mislukken. Het fijne ervan is dat je het ruim van tevoren kunt bereiden. Vooral handig als je een etentje thuis organiseert.
De truc om net genoeg gelatine te gebruiken, zodat je het puddinkje net stevig genoeg is om uit een vormpje te kunnen storten. Maar het moet ook weer niet te stevig worden, dat is niet lekker. Als je twijfelt of je genoeg gelatine hebt gebruikt, kan je de panna cotta altijd in een glaasje serveren, zodat je deze niet uit een vormpje hoeft te storten.
Gebruik eenpersoons schaaltjes of doe de pudding in kopjes.
Zomers nagerecht
Dit is echt een zomers nagerecht, omdat de aardbeien nu volop in het seizoen zijn. Koop wel lekkere rijpe Hollandse aardbeien, die hebben de meeste smaak. Omdat aardbeien verder weinig nodig hebben, heb ik ze alleen een beetje aangemaakt met citroensap en wat honing.
Basilicum
Door de gehakte verse basilicum mee te laten koken in de room, krijg je een lichte basilicumsmaak. Proef of het voldoende smaakt naar basilicum of dat de smaak niet overheerst.
Ik heb er ook nog een basilicumsiroop bij gemaakt voor nog meer basilicumsmaak. Jij hoeft dit natuurlijk niet te doen, maar als je gek bent op basilicum probeer het dan.
Tips:
- Ben jij ook zo gek op panna cotta? Probeer dan ook eens deze:
- Saffraan en kardemom panna cotta
- Kokosmelk Panna Cotta met rabarber
- Kaneel panna cotta met stoofpeer of
- Yoghurt panna cotta met Amarena kersen
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Basilicum panna cotta met aardbeien:
Ingrediënten
- 3 ½ gelatineblaadjes
- 75 gr basilicum
- 200 ml volle melk
- 400 ml verse slagroom
- 100 gr kirstalsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
Basilicumsiroop
- 100 ml water
- 100 gr suiker
- 15 gr basilicumblaadjes
Aardbeien
- 500 gr aardbeien
- 1 el citroensap
- 2 el honing
Instructies
- Week de gelatineblaadjes in een schaaltje met koud water. Hak de basilicumblaadjes grof.
- Breng in een pannetje de melk, slagroom, gehakte basilicum met de suiker en vanillesuiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Houd het geheel nog een paar minuten net tegen de kook aan. Zet het vuur dan uit.
- Giet het mengsel door een zeef. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en meng het door de warme room.
- Schenk het mengsel dan in 4-6 vormpjes of glazen en laat afkoelen. Dek dit af met huishoudfolie en zet ze dan minimaal drie uur in de koelkast totdat de panna cotta stevig is.
- Basilicumsiroop: Breng het water met de suiker aan de kook tot de suiker helemaal is opgelost, laat afkoelen. Pluk de basilicum. Blancheer het basilicumblad 1 minuut in een pan met kokend water, giet dan meteen af in een zeef.
- Spoel dan gelijk af met koud water en knijp goed al het vocht uit de basilicum. Pureer de basilicum met de suikersiroop in een blender tot een mooie gladde siroop. Schenk het in een flesje en bewaar in de koelkast.
- Spoel de aardbeien schoon, verwijder de kroontjes en dep ze droog. Snijd ze in kleine stukjes en doe ze in een schaal. Meng de citroensap en honing naar smaak erdoor.
- Als je vormpjes of schaaltjes gebruikt heb, zet ze dan omgekeerd op een bord en schud de panna cotta er voorzichtig uit. Lukt dit niet goed, zet de vormpjes dan een paar tellen in heet warm. Probeer nu nog een keer.
- Verdeel de aardbeien op de borden en lepel de basilicumsiroop omheen.


