Het is herfst, tijd voor lekkere stoofpotten. Ik heb nu een heerlijke pittige Aziatische runderstoof met udon noedels voor jullie. Als je deze stoofpot op het vuur hebt staan, ruikt het ontzettend lekker in de keuken. Reden genoeg om het te maken. Neem er wel de tijd voor, want het moet lekker lang pruttelen. Maar dan heb je ook wat, super mals vlees dat bijna uit elkaar valt met de smaken uit Azië.
Stoofpotten
Een stoofpot lijkt altijd veel werk maar dat valt best wel mee. Meestal maak ik een hele grote pan en vries dan een paar porties in. Dat is weer handig als je geen zin hebt om te koken maar wel zin hebt in een lekkere stoofpot. Voor als het guur weer is buiten in de herfst of winter, dan doet zo’n stoofschotel het heel erg goed. Comfortfood in een pan.
En ja voor Aziatische gerechten heb je vaak wel veel ingrediënten nodig, maar de meeste producten zoals sesamolie, rijstwijnazijn, chili knoflooksaus en de specerijen kan je ook weer voor andere gerechten gebruiken.
Stoofvlees
Ik heb doorregen runder riblappen gebruikt voor dit gerecht. Maar je zou ook sukade hiervoor kunnen gebruiken. Neem geen mager vlees. Als je namelijk vlees neemt met een beetje vet eraan, krijg je meer smaak en malser vlees. Ik heb wel gemerkt met stoofvlees, dat hoe beter het vlees, hoe korter het hoeft te garen en hoe malser en zachter het wordt.
Je moet wel de tijd nemen voor zo’n stoofgerecht. Omdat je het op zo’n laag vuurtje gaart, duurt het echt wel uren voordat het klaar is. Het lekkerst is het als je het een dag van tevoren maakt, dan trekken de smaken er nog meer in. Verwarm het dan zachtjes op als je het wilt gaan eten.
Tips:
In plaats van udon noedels kan je het ook met witte rijst, nasi, mie of bami serveren.
Ook lekker met zoetzuur van wortelen.
Voor de garnering gebruik je de korianderblaadjes. Je kunt de steeltjes fijnsnijden en in het gerecht doen tijdens het stoven.
Lust je geen koriander, vervang het dan door lente-ui.
De Aziatische smaakmakers die in dit recept gebruikt worden, vind je o.a. bij de AH of in een (online) toko.
Recept Aziatische runderstoof met udon noedels:
Ingrediënten
- 1 kg runder riblappen
- 2 tl szechuan peperkorrels
- 1 tl korianderzaadjes
- 4 el rijstwijnazijn
- 1 el sesamolie
- zout
- 2 grote uien
- 4 knoflookteentjes
- 500 ml runderbouillon
- 5 el sojasaus
- 1 el chili knoflooksaus
- 1 el geraspte gember
- zonnebloemolie
- 300 gr udon noedels
- 1 bosje koriander
- sesamzaadjes
Instructies
- Snijd het vlees in blokjes van 2 centimeter en doe het in een kom.
- Vijzel de szechuan peperkorrels en korianderzaadjes fijn en doe dit bij het vlees.
- Meng dit door het vlees samen met de rijstwijnazijn en sesamolie.
- Laat dit afgedekt een uur buiten de koelkast marineren.
- Snipper ondertussen de uien en hak de knoflook fijn.
- Zet een grote stoofpan op het vuur en verwarm hierin de bouillon, sojasaus, chili knoflooksaus en gember.
- Zet een grote bakpan op het vuur en laat deze goed heet worden met een scheutje olie.
- Bak hierin de vleesblokjes in porties rondom goudbruin en doe het dan in de stoofpan.
- Als al het vlees gebakken is, fruit je in de bakpan de ui en knoflook aan op middelhoog vuur en doe dit dan bij het vlees.
- Leg een deksel op de pan en laat het ongeveer drie uur zachtjes sudderen tot het vlees bijna uit elkaar valt. Kook de udon noedels volgens de aanwijzing op de verpakking en giet dan af.
- Schep de noedels op de borden en verdeel het vlees erop. Garneer met gehakte korianderblaadjes en (rode) sesamzaadjes.