Ik heb een hele bijzondere vegetarische en zelfs vegan pizza voor jullie. Deze Aziatische pizza met tofu is een echte smaakbom. Dit komt door de miso en de pittige chili knoflooksaus die erin verwerkt worden. Zo’n heerlijke en bijzondere pizza kan je nergens bestellen, die maak je lekker zelf.
Fusion
Een fusion gerecht is een gerecht waar verschillende keukens van diverse landen samenkomen op een bord. Omdat het elementen uit diverse landen of regio’s combineert hebben ze dit de titel fusion meegegeven. Sinds de jaren 70 is dit een begrip geworden. Zo kan je de Aziatische keuken combineren met bijvoorbeeld de Mexicaanse of Europese keukens. Als de ingrediënten maar bij elkaar passen. Het moet natuurlijk geen ‘confusion’ worden.
Deze keuken is ontstaan toen chef-koks gingen experimenteren en de verschillende keukens gingen combineren. Zo ook deze Aziatische pizza met tofu. Pizza is natuurlijk op en top Itali-aans, maar de rest van de ingrediënten komen uit de Aziatische keuken. Vooral de tofu, waarvan ik de zachte ‘silken’ tofu en de stevige tofu gebruikt heb.
Weet niet of ik nu de Italiaanse smaakpolitie achter me aankrijg, omdat ik hun pizza op deze manier maak.
Tofu
Tofu of ook wel tahoe genoemd is een vegetarisch eiwitrijk product gemaakt van soja. Het is smaakloos en daarom op vele manieren toepasbaar. Je kunt het op heel veel verschillende manieren bereiden zoals bakken, grillen, frituren of roerbakken.
Er bestaan verschillende soorten tofu waarvan de stevige tofu verkrijgbaar is bij de meeste supermarkten. De ‘silken’ tofu oftewel zijden tofu, vind je in de biologische speciaalzaken of toko’s. Dan is er nog gerookte tofu, die vind je ook alleen maar in de speciale biologische winkels. Deze tofu heeft een lekkere rooksmaak.
En dan zijn er natuurlijk de tofuproducten zoals reepjes of gehakt.
Aziatisch
Door de Aziatische producten zoals de tofu, rode miso en chili knoflooksaus, krijg je een pizza met een heerlijke Aziatisch smaak. Een unie-ke pizza met pit.
Door groenten zoals bimi, sojaboontjes en shiitake geef je de pizza ook een Aziatisch tintje. En de verse koriander en pittige kiemgroente maken het helemaal af.
Recept Aziatische pizza met tofu:
Ingrediënten
- 1 rol (400 gr) vers pizzadeeg
- 200 gr silken tofu
- 1 el rode miso
- 100 gr bimi
- 1 blok tofu naturel
- 100 gr shiitake
- 1 el chili knoflooksaus
- 2 el zonnebloemolie
- 50 gr sojaboontjes
- 30 gr pinda’s
- 4 takken koriander
- pittige kiemgroente
- 1 el (rode) sesamzaadjes
- 2 el (sesam)olie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220˚
- Rol het pizzadeeg uit op een bakplaat.
- Doe de silken tofu en miso in een hoge beker en mix dit door elkaar met een staafmixer.
- Lepel dit op de pizzabodem en verdeel dit over het deeg.
- Spoel de bimi schoon onder koud water en blancheer dit een minuutje in kokend water.
- Giet af en spoel af met koud water, laat goed uitlekken.
- Dep het blok tofu goed droog met keukenpapier en snijd het dan in kleine blokjes.
- Borstel de shiitake schoon, snijd de steeltjes eraf en snijd de grote in stukken.
- Verhit de zonnebloemolie in een grote bakpan en roerbak hierin de tofublokjes rondom goudbruin. Voeg de shiitake en de chili knoflooksaus toe en bak dit even mee.
- Verdeel de bimi, blokjes tofu, shiitake en sojaboontjes over de pizzabodem en schuif dit onder in de hete oven. Bak de pizza in 15-20 minuten goudbruin en gaar.
- Hak ondertussen de pinda’s en de korianderblaadjes grof.
- Haal de pizza uit de oven en bestrooi met de pinda’s, koriander, kiemgroenten en sesamzaadjes. Giet er nog een beetje (sesam)olie over.