Affogato is een Italiaans klassiek dessert en bestaat uit roomijs en met super hete en sterke espresso erover gegoten. Dit is mijn variatie op dit toetje.
Zo maak je een Italiaanse Affogato! Dit is het gemakkelijkste dessert om klaar te maken als je een feestje hebt of als je op het laatste moment nog een zoete lekkernij wilt na het eten.
Affogato
Als het om Italiaanse desserts gaat , staat dit Affogato recept bovenaan mijn lijstje, naast natuurlijk Tiramisu, Granita en Panna cotta!
Een van de redenen waarom ik het zo geweldig vind, is omdat het zo ontzettend makkelijk te maken is. Ik heb het over maximaal vijf minuten en je hebt gegarandeerd alles wat je nodig hebt in je keuken! Het is echt zo makkelijk.
Een zoete traktatie van enkele minuten, gemaakt met romig vanille-ijs, een sterke punch van espresso en eventueel een scheutje likeur. Oh mijn god, het is gewoonweg verrukkelijk! De toevoeging van alcohol is geheel optioneel, maar het is het zeker waard.
Ik weet wat je denkt: het smelt meteen en verandert in een warme koffiemilkshake, maar dat gebeurt niet!
Je eet dit dessert met een lepel, het is de perfecte mix van warm en koud, bitter en zoet en drinkt alles wat er op de bodem overblijft. Het is alsof je een espresso en dessert na het eten in één hebt!
Maken
Zet een espresso (één per persoon). Schep 1-2 bolletjes vanille-ijs in een glas en giet er een scheutje espresso overheen.
Giet 1 eetlepel likeur (optioneel) over het ijs en verkruimel er een lekker Italiaans koekje overheen.
Verhouding ijs tot espresso: gebruik 1 shot espresso (max. 40 ml) op 1-2 bolletjes ijs. Gebruik geen verdunde of verwaterde koffie; deze moet goed sterk zijn.
Zorg ervoor dat het vanille-ijs ijskoud is. Je ijs moet net zacht genoeg zijn om te scheppen. Laat het niet te lang staan, want anders smelt het als je er hete koffie overheen giet.
Likeur toevoegen is een geweldige manier om het naar een hoger niveau te tillen. Ik gebruik graag een Frangelico (hazelnoot), maar je kunt ook rum of een koffielikeur gebruiken voor een extra koffiekick!
Toppings: als je een knapperige textuur wilt toevoegen, zijn gehakte hazelnoten of pistachenoten heerlijk. U kunt er ook wat geraspte chocolade of verkruimelde koekjes overheen strooien.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.