Quiche met zalm en aubergine

Wij zijn gek op quiches en hartige taarten. Deze quiche met zalm en aubergine heb ik gemaakt omdat ik aardig wat zalm van een recept over had en er nog een aubergine in de koelkast lag. Daarbij nog wat tomaatjes gedaan voor de kleur en om er een Provençaalse twist aan te geven nog wat basilicum erbij gebruikt.

 

Quiche

 

Een quiche is een hartige open taart met eieren en room. Deze hartige taart kan uit allerlei vullingen bestaan. Meestal is de basis wel eieren en room. Hierdoor kan je vis, vlees en groenten aan toevoegen. Het is een ideale manier om restjes groenten, vis, vlees en kaas erin te verwerken, zoals ik nu gedaan heb met de zalm. Deze zalm was trouwens een restant van deze heerlijke Hele zalmzijde in folie uit de oven. Maar je kunt ook restjes gegaarde kip o.i.d. gebruiken. En natuurlijk allerlei restjes van groenten die nog in de koelkast liggen.

 

No waste

 

Ik probeer zo weinig mogelijk te verspillen in de keuken en maak altijd wel iets van kliekjes. Of het nu soep, omelet, salade of een quiche is, je kunt altijd nog iets lekkers maken van restjes gekookte groenten of gegaard vlees of vis.
In mijn blog: Hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan, kan je lezen hoeveel voedsel er wel niet verspild wordt in de wereld. En dan ga je schrikken!
Probeer jij ook weinig mogelijk te verspillen?

 

Taartbodem

 

Natuurlijk kan je zelf een deeg voor de taartbodem maken, maar gemak dient de mens. Ik heb de ronde quiche & taart deeg (32 cm)* van de AH ontdekt. Hiermee maak je in no-time hartige of zoete taarten. En ik vind het ideaal kan ik jullie verklappen. Waarschijnlijk hebben andere supermarkten ook wel dit soort verse deeg in het assortiment. Anders gebruik je verse of diepvries bladerdeeg of hartige taartdeeg.
Als je de taart helemaal onder in de oven bakt, dan krijg je een lekkere krokante bodem.

 

 

Recept Quiche met zalm en aubergine:

Quiche met zalm en aubergine. Hartige taarten oftewel quiches zijn ideaal om restjes vlees, vis en groenten in te verwerken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten, Vis
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 1 vel hartige taartdeeg*
  • 1 grote aubergine
  • 3 el olijfolie
  • 3 bosuitjes
  • 250 gr zalm
  • 100 gr tomaatjes
  • 200 gr crème fraîche
  • 4 eieren
  • 150 gr cheddar, geraspt
  • 1 bosje basilicum
  • peper en zout

Instructions
 

  • Snijd de aubergine in kleine blokjes en bak deze in een bakpan met olie in 10 minuten tot ze goudbruin en zacht zijn.
  • Snijd ondertussen de bosuien in dunne ringen en breek de zalm in stukjes.
  • Hak de 2/3 deel van de basilicumblaadjes grof.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Vet een taartvorm in en bekleed deze met het deeg. Verdeel de aubergineblokjes, tomaatjes en zalmstukjes over de bodem van de taart.
  • Klop de crème fraiche op met de eieren. Meng dan de geraspte kaas, bosui, gehakte basilicum, peper en zout erdoor. Giet dit over de vulling.
  • Zet de taartvorm onder in de oven en bak deze goudbruin en gaar in ongeveer 35-45 minuten. Haal dan uit de oven en laat iets afkoelen voordat je de taart uit de vorm haalt.
  • Garneer de quiche met de overgebleven basilicumblaadjes en snijd hem in punten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating