Provençaalse Groenteschotel Tian

Dit is een heerlijke en kleurrijke ovenschotel, wat je als vegetarisch gerecht of bijgerecht kunt serveren. Een Tian is de aardewerken stoofpot waar het gerecht in gestoofd wordt. Er worden in principe dezelfde groenten gebruikt als in de Franse groentemix ratatouille, zoals aubergine, courgette en tomaten. De smaak komt ook van de verse kruiden die gebruikt worden zoals tijm, rozemarijn, basilicum en niet te vergeten natuurlijk knoflook.
Deze Provençaalse groenteschotel Tian is het lekkerst als hij lauwwarm geserveerd wordt. Maar koud is dit ook nog heel erg lekker.
Je kunt het als vegetarische maaltijd serveren of als bijgerecht bij een lekker stukje vlees of kip.

Het enige waar je op moet letten is dat de groenteschotel erg lang in de oven moet staan. Houdt daar dus rekening mee, als je dit gerecht wilt bereiden.
Probeer groenten te kopen die ongeveer dezelfde maat hebben, mij was dat niet gelukt haha.
Om toch aan mijn eiwitten te komen, heb ik er een lekkere zachte geitenkaas bij geserveerd.

No waste in mijn keuken

Zie je die grote ovenschaal? Die hebben wij natuurlijk niet met z’n tweeën opgegeten. Zeker niet met die paar hapjes die ik nog maar eten kan. Daarom besloot ik twee dagen later om de groenten te verwerken in deze heerlijke Ovenschotel met kip, groente en rösti.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Provençaalse Groenteschotel Tian:

Provençaalse groenteschotel Tian. De verse groenten glimmen je tegemoet bij de groenteboer. Tijd om een heerlijke Provençaalse groenteschotel Tian te maken van al dit lekkers.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Bijgerechten, Hoofdgerechten, Kerst, Vegetarisch
Keuken Frans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 6 el olijfolie
  • 2 uien
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 gele puntpaprika
  • 2 el tijmblaadjes
  • 1 el gehakte rozemarijn
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 6 knoflooktenen
  • 1 groene courgette
  • 1 gele courgette
  • 1 aubergine
  • 500 gr rijpe tomaten
  • 1 bosje basilicum

Instructies
 

  • Snijd de uien en de puntpaprika's in dunne ringen. Bak ze in een scheut olijfolie op middelhoog vuur in ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn.
  • Voeg dan de tijmblaadjes, rozemarijn, chilivlokken en knoflook toe en bak dit nog ongeveer 2 minuten met de uien.
  • Verwarm de oven voor op 210˚C.
  • Lepel het ui/paprikamengsel in een ingevette ovenschaal van 30x22 centimeter.
  • Snijd de groenten in dunne plakjes. Zet de plakjes groenten rechtop in de ovenschaal. Doe dit om en om zodat de kleuren mooi afwisselen. Stop hier en daar een blaadjes basilicum ertussen.
  • Strooi er peper en zout over en nog wat tijm en rozemarijn. Giet er nog extra olijfolie over. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de groenteschotel in ongeveer 1,5 uur.
  • Haal dan het aluminiumfolie eraf en bak nog een half uurtje tot de groenten zacht en goudbruin geworden zijn. Garneer eventueel met wat overgebleven basilicumblaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating