Wij zijn gek op spicy eten en daarom heb ik aardig wat pittige sausjes in de koelkast staan. Als jij ook zo gek op pikante gerechten bent, dan zijn dit de pittige sauzen die je op voorraad zou moeten hebben. Bewaar ze wel in de koelkast als de potten eenmaal geopend zijn, dan blijven ze het langste houdbaar.
Over de hele wereld, maar vooral in warme landen, vind je pikante sauzen. En waarom nou in warme landen zou jij je afvragen? Hoe heter het klimaat in een land, hoe scherper het eten. En dat heeft een goede reden, pittig eten laat je transpireren, waardoor jouw lichaam afkoelt. Pepers hebben een anti parasitaire eigenschap, dit zorgt ervoor dat het vlees in deze warme landen minder snel bederft. Daarnaast maskeren ze de smaak van het vlees wat op het punt staat te bederven.
Dus als je van pittig eten houdt, dan zit je goed. Chilipepers of welke pepers dan ook zijn ook nog eens heel gezond. Ze zitten vol met vitamines en mineralen. Het zorgt ervoor dat je minder snel verkouden wordt, het werkt pijnstillend en heeft ook nog een goede antibacteriële werking.
Pittige sauzen die je op voorraad zou moeten hebben:
Sambal
De in Nederland bekendste pittige smaakmaker is toch wel sambal. Sambal komt uit Indonesië en is zodoende al heel lang ingeburgerd in ons land. Er zijn verschillende soorten sambal, waarvan de sambal manis lekker zoet en het minst heet is en de sambal brandal met gebakken pepers erg pittig is. Daarnaast heb je nog de sambal badjak een mildere kruidige sambal en de pittige sambal oelek gemaakt van lomboks. Deze kan je in de supermarkt vinden. In de Indonesische toko’s vind je nog veel meer soorten.
Ik heb een heerlijk en makkelijk recept om zelf sambal te maken.
Harissa
Harissa is ook een rode saus gemaakt van peper. Het komt uit de Noord-Afrikaanse landen (oorspronkelijk uit Tunesië) en naast de pepers, zit er ook tomaten, koriander, komijn en knoflook in. Het wordt gebruikt om bijvoorbeeld een soep, couscous, tajine of andere gerechten op smaak te brengen. En het wordt ook geserveerd bij brood.
Je kunt harissa in potjes of tubes kopen in de supermarkt, in de Arabische winkels vind je meerdere soorten harissa.
Gebruik om het vlees, kip of vis in te marineren, of gerechten een lekkere pikante smaak mee te geven.
Ook harissa kan je zelf maken, hier vind je mijn recept ervoor.
Piri piri
Wellicht heb je wel eens de bekende Piri piri kip gegeten in Portugal. Daar komt deze saus namelijk vandaan. Piri piri, ook wel pili pili of peri peri genoemd is een van oorsprong Afrikaanse (duivels hete) rode peper. Het werd door de Portugese ontdekkingsreizigers meegenomen naar eigen land en daar werd er de beroemde Piri piri saus/marinade/smaakmaker van gemaakt. De ingrediënten van deze saus zijn de chilipepers, knoflook, ui, olie, sterke drank (whisky), peper, pimiento laurier, paprika, oregano en basilicum.
Je zult deze saus of kruiden niet in de supermarkt vinden. Maar je kunt natuurlijk zelf een droge piri-piri kruidenmix maken, dit kan je gebruiken om een gerecht op te pimpen.
Of je maakt deze Piri piri kip uit de oven, met de ‘natte’ piri piri marinade.
Tabasco
Iedereen kent die kleine flesjes Tabasco wel. Een pittige pepersaus gemaakt van rode peper, azijn en zout welke op eikenhouten vaten gerijpt wordt om die intense smaak te krijgen. De saus – die al 150 jaar oud is – klinkt Mexicaans maar ik toch echt een Amerikaanse uitvinding.
De saus wordt gemaakt van de hele pittige tabascopepers, maar door de fermentatie en verdunning met azijn is de saus iets milder, maar het blijft een pittige saus.
De saus heeft een soort rokerige azijnachtige smaak waarvan je niet teveel van moet gebruiken.
De saus is tegenwoordig in diverse smaken beschikbaar, namelijk de klassieke tabasco, de Green, Chipotle, Habanero, Garlic, Sweet Chili en de Buffalo sauce. De klassieke saus is in elke supermarkt verkrijgbaar.
Je kunt enkele druppeltjes Tabasco in veel gerechten gebruiken, lekker in tomatensoep, tomatensap, Bloody Mary cocktail, in pastasauzen, over pizza’s of vlees, etc.
Ook deze saus kan je zelf maken: gebruik hiervoor hele hete pepers, witte azijn en zout. Hak de pepers tot puree in een keukenmachine, doe dit in een pan met azijn en zout en breng aan de kook. Laat de saus al roerend ongeveer 5 minuten pruttelen en laat dan afkoelen.
Als de saus afgekoeld is doe je het in een blender en pureer je het tot een gladde saus. Giet dit in een weckpot, sluit dit goed af en laat 2 weken in de koelkast staan. Haal het dan uit de koelkast en giet het door een zeef. Doe de saus in een glazen pot of fles en zet het terug in de koelkast. Hier blijft het een lange tijd houdbaar.
Sriracha
Ik ben gek op Sriracha (spreek uit als sie-raa-tsjaa), de traditionele pikante chilisaus uit Thailand. Als je van heel pittig houdt, dan is dit jouw saus! De saus wordt gemaakt van chilipepers, azijn, knoflook, zout en suiker. Deze pittige smaakmakers is niet meer weg te denken in de Aziatische keuken.
Je kunt de saus gebruiken om vlees, vis of kip op smaak te brengen of gebruik het in rijst- of noedelsgerechten, in marinades of een saus bij de barbecue. Maar ook lekker om jouw Banh mi sandwich of zelfs spruitjes op smaak te brengen. Doe een theelepeltje in mayonaise of Griekse yoghurt en je hebt al een simpele maar oh zo heerlijke saus.
Dit is echt de next level in de pittige sauzen, pas er dus wel mee op.
Je vindt Sriracha wel in de meeste supermarkten, anders bestel je het online.
Ik gebruik het in heel veel recepten, zoek het maar eens op onder de ingrediënten dan vind je ze, zoals bijvoorbeeld deze Mini taco tubs met pulled pork of Thaise pompoensoep met kokosmelk.
Gochujang
Gochujang (spreek uit als goo-sjoe-djeng) is een gefermenteerde pittige bonen-chilipasta uit Korea. Ook weer zo’n pikante smaakmaker die vele toepassingen kent. Van marinades voor kip, vlees of vis, tot pittige sauzen.
Het wordt gemaakt van rode pepers, gefermenteerde sojabonen en kleefrijst. Door die rijst is de pasta wat zoeter en minder pittig dan bijvoorbeeld de Sriracha. En door de gefermenteerde sojabonen heeft het een behoorlijke umami smaak, een beetje te vergelijken met miso.
Ik heb deze pasta (nog) niet in de supermarkten gevonden en bestel het daarom altijd online.
Gebruik de pikante smaakmaker in deze Koreaanse pittige kipkluifjes of Gochujang bloemkoolroosjes met rijst.
Chili-olie
En de laatste spicy smaakmaker is de chili-olie uit China, een pikante olie gemaakt van gefrituurde chilipepers en knoflook. Deze olie komt uit de provincie Sichaun waar ze van heel pittig eten houden. Het geeft elk gerecht een pittige en rokerige smaak en de olie kan je in principe overal in gebruiken. Heerlijk als je gek op spicy bent, gebruik zo veel of zo weinig als jou lekker lijkt.
En als je ook nog eens heel gek op knoflook bent, dan neem je deze Chili knoflooksaus, dit is een chili-olie 2.0 met extra veel knoflook. Ik ben er een beetje verslaafd aan, een klein lepeltje van deze olie geeft elk gerecht een heerlijke kick.
Gebruik het om tofu, kip, vis of vlees te kruiden, op een pizza of door de pasta, noodles of soep.
Je vindt de chili-knoflooksaus o.a. in de AH of je maakt het zelf door in stukken gesneden rode pepers en knoflook in zonnebloemolie te laten borrelen op laag vuur. Zeef het en doe het in een potje.
Ik heb de saus o.a. gebruikt in deze recepten: Gevulde gestoomde koolrolletjes, Reuben sandwich speciaal en Noedels met bavette en paddenstoelen.
Ben jij ook zo gek op pikante of gekruide recepten, lees dan ook eens mijn blog: Welke kruiden kan je gebruiken bij welke kwalen?