Peren en pepernotencrumble

Deze Peren en pepernotencrumble is een heerlijk ‘volwassen’ nagerecht voor Sinterklaasavond. Het volwassene zit em in de drank die in de saus verwerkt zit. Je kunt de likeur natuurlijk ook weglaten als je dit heerlijke toetje ook aan kinderen wilt geven. Doe dan bijvoorbeeld een scheut perensap in de saus.
Je hoeft dit natuurlijk niet alleen op Sinterklaasavond te eten, het is sowieso een lekker winters dessert.

Ik heb deze peren en pepernotencrumble gemaakt van een nieuw soort peer, de Migo peer. Deze peer wordt niet zacht en blijft lekker knapperig. Daarom is deze peer zo goed te gebruiken in deze crumble omdat de peer nog een bite houdt.

 

En nog zo’n lekker recept voor Sinterklaas, zijn deze Sinterklaasmuffins.

Peren en pepernotencrumble. Ik heb deze peren en pepernotencrumble gemaakt van een nieuw soort peer, de Migo peer. Deze wordt niet zacht.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Kerst, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 750 gr peren
  • 1/2 sinaasappel, rasp en sap ervan
  • 60 gr rietsuiker
  • 1 el speculaaskruiden
  • 50 gr bakmeel
  • 100 gr rietsuiker
  • 125 gr pepernoten, grof gehakt
  • 80 gr roomboter
  • 150 ml gecondenseerde melk
  • 75 ml pepernotenlikeur

Instructies
 

  • Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd de peren in dunne plakken.
  • Doe de peren in een grote (bak)pan samen met de sinaasappelrasp en sap, suiker en de speculaaskruiden.
  • Breng dit aan de kook en laat ongeveer 10-15 minuten op middelhoog vuur bakken tot de peren een beetje zachter geworden zijn. Schep de peren in een ovenschaal en laat dan afkoelen.
  • Meng voor de crumble bakmeel, suiker en pepernotenstukjes door elkaar. Snijd de boter in kleine blokjes en meng dit met je handen door de ingrediënten. Het moet wel een kruimelig deeg zijn.
  • Schep dit op de afgekoelde peren en zet eventueel in de koelkast totdat je de crumble gaat afbakken.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Schuif dan de ovenschaal in het midden van de oven en bak de crumble in ongeveer 25 minuten tot de crumble goudbruin en knapperig geworden is.
  • Verwarm ondertussen al roerend de gecondenseerde melk met de likeur (of perensap) in een steelpannetje. Giet de saus in een kannetje en zet de ovenschaal op tafel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating